2024. április 26., péntek

Macron: nem helyénvaló technológiai vagy kereskedelmi háborút indítani

Nem helyénvaló jelenleg technológiai vagy kereskedelmi háborút indítani egyetlen ország ellen sem - jelentette ki csütörtökön Emmanuel Macron francia államfő, akit a Washington és Peking között a Huawei kínai óriásvállalat és az ötödik generációs mobilkommunikációs hálózat fejlesztése miatt kialakult feszültségről faggattak a párizsi VivaTech konferencián.

Donald Trump amerikai elnök szerdán rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. Ebben felhatalmazta a kereskedelmi minisztériumot arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államok számára.
Ezt követően az amerikai kereskedelmi minisztérium feltette a korszerű mobil távközlési eszközöket gyártó Huaweit és hetven leányvállalatát arra a feketelistára, amelyen a potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek.
Macron erről azt mondta: ez nem a legjobb módja a nemzetbiztonság védelmének vagy a feszültség csökkentésének.
Franciaországnak nem az a célja, hogy leállítsa a Huawei vagy bármely más vállalat működését, hanem hogy megvédje saját nemzetbiztonságát és az európai szuverenitást - tette hozzá.
Hangsúlyozta, hogy Franciaország és Európa pragmatikus és realista.
"Mi serkenteni akarjuk a foglalkoztatást, az üzleti kapcsolatokat és az innovációt. Az együttműködésben és a multilateralizmusban hiszünk" - hangoztatta a francia elnök. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy az 5G-hálózat fejlesztését illetően a nemzetbiztonság védelme érdekében kiemelt figyelmet fordítanak a technológiákhoz való hozzáférésre, és "nagyon körültekintően" fogják kiválasztani, hogy ki építheti meg az 5G hálózatot.
A francia elnök arra az álláspontra helyezkedett, hogy az amerikai döntéshozatal a privát szektor érdekeit követi. Az amerikai gazdasági modellben szerinte a politikai döntéseket teljes mértékben olyan nagy magánvállalati szereplők irányítják, amelyek kívül esnek a fékek és ellensúlyok demokratikus rendszerén.