2024. április 26., péntek

Civil szervezetek az EU-s választásokról

Temerinben járt Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Pásztor István, a VMSZ elnöke – Az EU-s választások tétje a határokat átívelő nemzetegyesítés

A temerini civil szervezetek képviselőivel találkozott kedden este a Tájházban Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és Pásztor István, a VMSZ elnöke. A beszélgetésben részt vett Ágoston András, a VMDP korábbi és Csorba Béla, a párt jelenlegi elnöke, valamint a VMSZ községi és helyi szervezeteinek elnökei.

Fotó: Góbor Béla

Fotó: Góbor Béla

Németh Zsolt azzal kapcsolatosan, hogy miért fontosak a beszélgetések a civil szervezetekkel, elmondta, hogy a vajdasági magyar politikai közösségeknek az európai parlamenti választások egy újabb próbája lesz. Arra szeretnénk biztatni a vajdasági magyar embereket, hogy nagyon gyorsan küldjék vissza a Nemzeti Választási Irodának a szavazatokkal a válaszborítékokat. Európában ugyanis egy nagyon fontos választás lesz, aminek Európa jövője a tétje. Sosem voltunk Európa-ellenesek, de nem mindegy, hogy milyen Európa lesz Európából. Jó lenne, ha az EU még akkor is meglenne, amikor Szerbia és a vajdasági magyarok bejutnak majd az Európai Unióba, tehát fontos, hogy Európa mellett X-eljünk. Ugyanakkor fontos a szerbiai és a nyugat-balkáni integráció miatt is. Magyarország a legfontosabb támogatója a nyugat-balkáni bővítésnek, márpedig ha nem állunk Szerbia mellé, akkor nagyon elhúzódhat ez a folyamat, és komoly többséget kell majd kialakítani a bővítés mellett. Van erre esély, jók a magyar–szerb kapcsolatok. A magyar nemzetegyesítés keretét az EU adja. Tehát, ahhoz, hogy mindannyian újra egyesülhessünk a határokat átívelő nemzetegyesítés kiteljesítésében, a megfelelő keretet az EU adja meg. Deli Andor délvidéki jelöltként szerepel a Fidesz–KDNP listáján. És ha a délvidéki magyarok saját jövőjüket fontosnak tartják, akkor fontos, hogy részt vegyenek a választásokon – magyarázta Németh Zsolt.

Pásztor István elmondta, hogy a vajdasági magyarság egy olyan kampányban van, amely egy közös, nemzeti ügyet szolgál. – Abban vagyunk érdekeltek, hogy a soron lévő EU-s parlamenti választásokon minél többen vegyenek részt, és abban igyekszünk meggyőzni a polgárokat, hogy a Fidesz–KDNP nemzeti listára szavazzanak. Egyebek között azért, mert a számítások szerint befutó helyen van Deli Andor a mi képviseletünkben – mondta.

Csorba Béla szerint elsősorban azért fontos, hogy a vajdasági magyarok részt vegyenek az EU-s választásokon, mert látszik, hogy milyen iszonyatos küzdelem zajlik Európában a választások kapcsán, és a vajdasági magyaroknak nem mindegy, hogy a Fidesszel és a KDNP-vel mi fog történni. – Az nyilvánvaló, hogy győzni fog a választásokon, de nem mindegy, hogy milyen arányban. A vajdasági magyarok számára ez létkérdés, hiszen szeretnénk a Fidesznek olyan támogatást adni, amely az itteni létfeltételeinket megerősítheti. Másodsorban azt a menekültáradatot, amely Európát elérte, és azt a manipulációs tömeget, amely megnyilvánult, csak akkor tudjuk hatékonyan kivédeni, ha Európában a migránsellenes erők megerősödnek. Ehhez kell nekünk is hozzájárulni – üzente.

Nyitókép: Fotó: Góbor Béla