2024. április 27., szombat

Az Európai Unió megújulása a tét

Mit kínál a magyar nemzet? címmel tartottak lakossági fórumot Szajánban

A küszöbönálló EP-választás kapcsán Mit kínál a magyar nemzet? címmel tartottak lakossági fórumot hétfőn este a szajáni művelődési házban.

A VMSZ helyi szervezetének vezetője, Beszédes Klementina bevezetőjében kiemelte az európai parlamenti választás fontosságát, és elmondta, hogy a VMSZ aktivistái már járják a települést, ahol felkeresik a kettős állampolgársággal rendelkező, szavazólistára feliratkozott szajáni lakosokat, hogy a segítségükre legyenek a levélszavazás lebonyolításában.

Mészáros Zoltán történész az EU megújulására számít (Gergely József felvétele)

Mészáros Zoltán történész az EU megújulására számít (Gergely József felvétele)

A közösségi találkozón dr. Mészáros Zoltán történész kiemelte, hogy a május 26-ai választás tétje a nemzetállamok megerősödése és az Európai Unió megújulása.

– Az Európai Unió székhelyén, a brüsszeli parlamentben sokszor álviták folynak, a politikusok sok esetben a politikai korrektség miatt nem tudnak szót érteni egymással. Kelet-Európát másként kezelik, mint Nyugat-Európát, ahol egyfajta tűzoltás folyik, és a politikusok rövid távon gondolkodnak. Egyre inkább a központosítás felé halad az unió, ahol Brüsszelben mondják meg, hogy melyik tagországnak mennyi menekültet kell befogadnia. Ez a modell nem működőképes. A multikulturalizmus, az együttélés erőltetése, a menekültek rázúdítása az őslakosokra gyorsan káoszhoz vezetne. A migráció, a munkaerő-vándorlás mindig is létezett, de ezt el kell választani a sok veszélyt rejtő illegális migrációtól. A hosszú távra gondolkodó magyar kormánynak világos programja van, egy élhető országot épít, velünk, határon túli magyarokkal szorosan együttműködve, bevonva bennünket az egyre szélesedő gazdasági és egyre jelentősebb családpolitikai támogatásokba. A Magyarországot sikeresen vezető Fidesz–KDNP kormánykoalíció erős nemzetállamok Európáját szeretne, világos szabályokkal, hogy a politika az emberek gondjainak a megoldásáról szóljon. A magyar kormány egész nemzetben gondolkodik, határokon átívelve, a nemzetet egyesítve. Nagyon fontos a nemzetállamok önállósága, és e tekintetben az Európai Unió megújulását hozhatja a májusi választás, ezért is fontos élni a választói jogunkkal – emelte ki Mészáros Zoltán.

A szajáni lakossági fórum részvevői (Gergely József felvétele)

A szajáni lakossági fórum részvevői (Gergely József felvétele)

A lakossági fórumon Talpai Sándor, a VMSZ nagykikindai községi szervezetének elnöke elmondta, Magyarország a határok tologatása nélküli egységes nemzetben gondolkodik, aminek pozitív hozadékát az élet egyre több területén érezzük.

– A kulturális és oktatási támogatások mellett egyre hatékonyabb a gazdálkodók, a vállalkozók, valamint a magyar családok támogatása. Jó példa erre az anyaországi támogatással megnyílt nagykikindai magyar napközi, amelybe két éve még csak hat gyerek járt, mára ez a szám megduplázódott. Megtanultunk pályázni, és számos pályázati lehetőség áll nyitva előttünk, kezdve a művelődést támogató alapoktól a mezőgazdasági termelők számára sokat jelentő Prosperitati Alapítványig, sokfelé tudtunk és tudunk pályázni a magyar kormánynak köszönhetően. Jelen kell lenni minden szinten, mert a közösségi érdekeket úgy tudjuk hatékonyan érvényesíteni, ha van valaki Brüsszelben, esetünkben Deli Andor, aki képvisel bennünket, Vajdaságot és Szerbiát is. Mindezek a dolgok arra mutatnak rá, hogy a választást illetően a Fidesz–KDNP listájára kell szavazni, mert akkor a saját jelöltünkre szavazunk, és a közösségünket is erősíteni tudjuk – hangsúlyozta Talpai Sándor.