2024. április 27., szombat

Célratörő vezetők találkozója

Szijjártó: Új dimenzióba léptek a magyar–amerikai kapcsolatok

A hétfői Trump–Orbán találkozó a várakozásokkal ellentétben semmilyen konkrét bejelentést nem eredményezett. A magyar miniszterelnök mindössze annyit árult el a munkalátogatást követően, hogy sikerült az Egyesült Államokkal megerősíteni a stratégiai szövetséget.

Orbán Viktor kétoldalú megbeszélése (Fotó: MTI)

Orbán Viktor kétoldalú megbeszélése (Fotó: MTI)

Üzenetértékű volt viszont az a szívélyes fogadtatás, amelyben az amerikai elnök részesítette a magyar kormányfőt. „Orbán Viktor miniszterelnök jó munkát végez Magyarország biztonságának megőrzésében” – jelentette ki Donald Trump a tárgyalást megelőző sajtótájékoztatón a Fehér Házban. Úgy fogalmazott, hogy a magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik. Kiemelte, azt is, hogy Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak. Méltatta Trump azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen és a keresztények megsegítése érdekében. Leszögezte, hogy a migráció Európában óriási problémát okoz, és az egyes országok különbözőképpen igyekeznek megbirkózni vele.

„A magyar kormányfő kemény ember, de nagy tisztelet övezi” – hangoztatta.

Orbán Viktor a sajtó előtt tett nyilatkozatában megköszönte az amerikai elnöknek a meghívást. Látogatásának fő céljaként az Egyesült Államok és Magyarország közötti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a két ország számos fontos területen hasonló erőfeszítéseket tesz, és a közös témák közül kiemelte az illegális bevándorlást, a terrorizmus elleni harcot és a keresztény közösségek védelme érdekében tett lépéseket.

A demokratikus reformokat érintő újságírói kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök hangoztatta, hogy a kormány a 2011-ben kidolgozott új alkotmány alapján dolgozik. Emlékeztetett arra, hogy a nép több alkalommal ezt a kormányt választott meg, és kijelentette, örömmel tesznek eleget ennek a feladatnak.

A találkozó jóval hosszabb ideig tartott, mint tervezték, és egy szűk körű megbeszéléssel kezdődött, amelyen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. A szűk körű megbeszélést plenáris tanácskozás követte.

„MOST MÁSFAJTA VEZETÉS ÉRVÉNYESÜL”

A Donald Trump amerikai elnökkel tartott találkozón számos fontos területen megerősítették a szövetségesi kapcsolatokat – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának nyilatkozva hétfőn Washingtonban, miután a Fehér Házban az amerikai elnök meghívására munkamegbeszélést tartott Trumppal.

Facebook-oldalára kedden feltöltött videójában erős, célratörő vezetőnek nevezte az amerikai elnököt Orbán Viktor kormányfő. „Donald Trump erős, világosfejű vezető, célratörő ember, aki pontosan tudja, hogy mit akar” – mondta. A miniszterelnök washingtoni találkozója után közölte, Donald Trump felkészült volt és Magyarországról is mindent tudott, amit tudni kellett, és az volt a célja, hogy jó együttműködés jöjjön létre a két ország között.

„Azt hiszem, hogy ennek érdekében sokat tettünk egy kiváló hangulatú és a kölcsönös tiszteleten nyugvó megbeszélésen. Jó nap volt ez Magyarország számára” – hangsúlyozta Orbán Viktor.
A miniszterelnök elmondta: nosztalgikus érzései voltak, hiszen 18 év után újra a Fehér Házban, az Ovális Irodában fogadták. Először 1998-ban Bill Clinton elnökkel találkozott ott, majd később George W. Bushsal.

Megjegyezte, a mostani elnök – a fent részletezett okok miatt – másfajta vezető, mint az eddigiek voltak.

Kijelentette, hogy megbeszélésük Magyarország számára fontos találkozó volt, mert a két országot összekötő stratégiai szövetségesi kapcsolatokat mind a gazdaságpolitika, mind a külpolitika, mind a biztonságpolitika és a külpolitika területén megerősítették, csakúgy mint a migráció és az üldözött keresztények ügyében – szögezte le Orbán Viktor.

Tegnap Budapesten, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületének átadásán a magyar miniszterelnök megismételte, hogy „sikerült megerősíteni minden tekintetben Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai szövetségét”. Azt mondta: „jól mértük fel a helyzetet valamikor a 2010-es évek elején. Világos, hogy nagy változások előtt áll a világ, és ennek a szelét hamarosan érezni is fogjuk” – kommentálta a megbeszélést Orbán Viktor.

RENDKÍVÜLI GESZTUSOK

Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozójának ténye bizonyíték arra, hogy Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata új dimenzióba lépett, új fejezethez érkezett – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban, az előző nap a washingtoni Fehér Házban tartott találkozóról a közmédiának nyilatkozva.

Donald Trump és Orbán Viktor plenáris megbeszélése (Fotó:MTI)

Donald Trump és Orbán Viktor plenáris megbeszélése (Fotó:MTI)

A találkozó lebonyolításának módja bizonyíték a két vezető közötti kölcsönös szimpátiára is – tette hozzá. Trump rendkívül ritka gesztusokkal fejezte ki egyetértését és szimpátiáját a magyar miniszterelnökkel. Mintegy 40 percen keresztül tartott az a szűk körű találkozó az Ovális Irodában, amelyre általában csak tízegynéhány percet szoktak szánni, és az is ritka, hogy az amerikai elnök egészen a Fehér Ház kijáratáig kísérje vendégét, mint most Orbán Viktort.

Az elnök és a miniszterelnök felszabadult, őszinte hangulatú megbeszélést tudott tartani – mondta el Szijjártó Péter, aki maga is részt vett a találkozó szűk körű, első részében, majd a magyar és az amerikai küldöttség plenáris tárgyalásán.

A miniszter arról is beszélt, hogy Trump kifejezetten sokat érdeklődött az európai folyamatokról. Más témák mellett Ukrajna is hangsúlyosan napirenden volt: egyetértés mutatkozott abban, hogy az új elnök személye új reményt jelenthet arra, hogy Magyarország és Ukrajna, de az egész Európai Unió és Ukrajna kapcsolatrendszerét új alapokra lehessen helyezni.

Szijjártó Péter elmondta: az amerikai elnök nagyrabecsülését váltották ki azok a gazdasági eredmények, amelyeket Magyarország az elmúlt években ért el. Két különböző dimenzióban, de hasonlóságot mutat a két gazdaság abban a tekintetben, hogy az Egyesült Államokban is most dolgoznak a legtöbben, és a rendszerváltás óta Magyarországon is még soha nem dolgoztak annyian, mint jelenleg. Ez azt mutatja, hogy mind az amerikai elnök, mind a magyar kormányfő sikeres gazdaságpolitikát tudott véghezvinni – értékelte a külügyminiszter.

Hozzátette: Washingtonban a két vezető maga is megemlítette, hogy ezzel sok irigyet szerezhettek maguknak a nemzetközi politikában, mint az a nemzetközi sajtó támadásaiból is látszik. Ugyanakkor azt is mindketten megállapíthatták, hogy az amerikai közvélemény bízik Donald Trumpban, a magyar emberek pedig folyamatosan a támogatásukról biztosítják a kormányt és a miniszterelnököt.