2024. április 26., péntek

Okos megoldások a gazdák számára

Magyar–szerb üzleti fórum a mezőgazdasági vásáron

Intelligens megoldások az agráriumban címmel üzletember-találkozóval egybekötött szakmai fórumot rendezett a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft., a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara és a Vajdasági Gazdasági Kamara a 86. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár keretében.

A mezőgazdasági szemlén 24 magyarországi vállalat képviselteti magát, köztük nem egy az IT szférájában is okos megoldásokat kínál a gazdák számára. Többek között a precíziós terményszárítást, a drón alapú mezőgazdasági tevékenységeket és a szoftveripar újdonságait ismertették az üzleti fórumon. A rendezvényen kiemelt szerep jutott a vállalkozások képvelői között zajló B2B tárgyalásoknak, hiszen Szerbia az utóbbi években a magyar vállalkozások fontos célpiacává vált – hangzott el az előadások során.

A rendezvényt Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete nyitotta meg, és hangsúlyozta, hogy az elmúlt években számtalan sikert értek el a szerb és a magyar felek közösen.

A találkozó lehetőséget nyújtott az oldott légkörű eszmecserére (Fotó: Dávid Csilla)

A találkozó lehetőséget nyújtott az oldott légkörű eszmecserére (Fotó: Dávid Csilla)

– Az agrárszakmának jelenleg az egyik legjelentősebb kérdése, hogy miként lehet minél kevesebb erőforrás felhasználásával minél több és minőségibb terméket előállítani. Úgy gondolom, hogy erre a kérdésre egyértelműen az agrárdigitalizáció lehet a válasz, amely az agrárszektor minden egyes területére kiterjed, másrészt magába foglalja precíziós gazdálkodást, a műholdas távérzékelést, a dróntechnológiát, illetve a robotizációt is – mondta a magyar nagykövet.

– Ami nemrégen még utópiának tűnt, az ma már valóság. Az új agrárgeneráció számára már természetes lesz, hogy teljes gazdálkodási folyamatokat akár okostelefonnal is üzemeltethet – tette hozzá Pintér Attila.

A világpiacon csak abban az esetben lehetnek versenyképesek a termelőink, ha ezeket a technikai újításokat minél jobban megismerik, és minél jelentősebb mértékben alkalmazni is tudják – hangsúlyozta a nagykövet.

Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára kiemelte, hogy az intelligens megoldások olyan lehetőségeket hordoznak magukban, amelyek hatékonyabbá teszik a mezőgazdaságot.

– Termelési ágazatonként más és más megoldásokat lehet alkalmazni, viszont a minisztérium agrárpolitikai és vidékfejlesztési eszközeiben visszaköszönnek az intelligens, azaz a precíziós gazdálkodásra szánt, vissza nem térítendő támogatások. Ily módon is megpróbáljuk minél hatékonyabbá tenni a gazdálkodás lehetőségét a gazdák számára – ecsetelte az államtitkár, és

hozzátette, hogy a minisztériumnak az a fő feladata, hogy a gazdák első kézből kapják meg az információt. Napokon belül megjelenik a vissza nem térítendő támogatás mezőgépekre és felszerelésekre, a következő időszakban pedig az épületek berendezésére és a feldolgozó kapacitásokra is kiírják a pályázatokat – nyilatkozta Juhász Attila.

Ótott Róbert mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkárhelyettes elmondta, hogy az IT-technológiák felhasználása mindössze 10 százalék körül mozog a szerbiai mezőgazdaság terén.

– A tartományi kormány 2005 óta felismerte az új technológiák alkalmazásának fontosságát, ezért korszerű felszerelésekkel és képzésekkel segíti mind a mai napig a Vajdaság területén működő 12 szakszolgálatot annak érdekében, hogy minél magasabb szintre emeljék a földterületek minőségének vizsgálatát, valamint a hozam növelése céljából elvégezzék a parcellákra vonatkozó adatok elektronikus begyűjtését és rendszerezését.

A konferencián több olyan magyarországi vállalkozás mutatkozott be, amelyek élen járnak a digitálizáció alkalmazásában mezőgazdaság terén, és a precíziós gazdálkodást népszerűsítik.

Kovács Tamás, az abonyi Agro-Way Kft. képviselője a drónok világába kalauzolta el a jelenlévőket, amelyek kiválóan alkalmazhatók a mezőgazdaságban. A legnépszerűbb eszközök közé sorolhatók a permetező drónok, hiszen ezek árban a kisebb gazdaságok számára is elérhetőek, s akár 20 literes terhet is szállíthatnak, és általuk olyan területek is elérhetővé válnak, amelyeket traktorral nem lehet megközelíteni.