2024. április 27., szombat

Pannóniai vagyok, és fehér

Húsnyúl-tenyésztés Szabadkán

A nyúlhús fogyasztásának kezdete a történelem előtti időkig nyúlik vissza, és a klasszikus magyar konyhában is jelen van. Ennek ellenére vidékünkön igen kevés nyúlhúst fogyasztunk, habár számos olyan tulajdonsága van, ami miatt esetenként előnyt élvezhet(ne) a sokkal nehezebb sertés- vagy marhahússal szemben. Szívbetegeknek, állapotos nőknek előszeretettel ajánlják, és a nyúlhús esetében a tápanyagok magas hasznosulását is ki szokták emelni. Vidékünkön a nyúltenyésztésnek hagyományai vannak, talán mindenkinek akad olyan a közeli vagy távoli ismerősei körében, aki ha jelenleg nem is, de a közelmúltig foglalkozott nyulak tenyésztésével.

Szabadkán és környékén napjainkban is számos kisebb tenyésztő foglalkozik nyulakkal. Celva Gábor értékesítőként dolgozik egy szabadkai cégnél, és emellett nyulakat tenyészt, ami egyrészt tekinthető hobbinak is, másrészt viszont fizetéskiegészítőként sem utolsó. A közelmúltban ellátogattunk a tenyésztőhöz, aki lassan tíz éve foglalkozik pannon fehérekkel.

Honnan ered a nyúlszeretete, és miért döntött a pannon fehér mellett?

Celva Gábor (Fotó: Benedek Miklós)

Celva Gábor (Fotó: Benedek Miklós)

– A nagybátyámnak köszönhetően már kiskoromban megszerettem a nyulakat. 2010-ben az interneten keresgéltem az után, hogy hogyan tudnék hibrid nyulakat szerezni. Így találtam rá a pannon fehérre, amit a kaposvári egyetemen tenyésztettek ki. Felvettem velük a kapcsolatot, és hamarosan lehetőségem nyílt arra, hogy közvetlenül az egyetemről importáljunk nyulakat. Egy pár nyulat hoztunk be, és megkezdtük a tenyésztést. Azóta folyamatosan fejlődünk, de a mái napig ragaszkodunk ehhez a fajtához. A húsuk miatt tartjuk, és erre a célra szerintünk a világon ez az egyik legjobb fajta. Hibrid fajtáról van szó, amit több vonal keresztezéséből hoztak létre. Az anyai vonal jellemzője, hogy jól fial, a pannon fehér vonalnak köszönhetően gyorsan nőnek, a harmadik vonal pedig nagytestű. Az így kitenyésztett hibridnek 80–85 nap kell ahhoz, hogy elérje a vágósúlyt, tehát körülbelül 3 kilogrammos legyen.

Gondolom, ez nagyban függ a megfelelő takarmánytól is.

– Valamikor 4–5 hónap kellett ahhoz, hogy egy-egy állat elérje a vágósúlyt. A pannon fehér esetében ez az idő lényegesen kevesebb. Ennek feltétele, hogy biztosítsuk a jó takarmányt és megfelelő körülményeket. Mi kész koncentrátot vásárolunk, és azzal tápláljuk a nyulakat. Miután az állatok elérték a két kilogrammot, ezt a koncentrátot keverjük különböző magvakkal, árpával, búzával vagy kukoricával. Így egészségesebb is lesz a nyúl, mint hogyha csak tiszta koncentrátot kapna, és a húsa is jobb lesz.

Hibridről van szó. Milyen a betegségekkel szembeni ellenálló-képessége?

A tenyészetben 10–15 anyanyúllal foglalkoznak (Fotó: Benedek Miklós)

A tenyészetben 10–15 anyanyúllal foglalkoznak (Fotó: Benedek Miklós)

– Vidékünkön a pannon fehér mellett van egy másik hibrid húsnyúl is, a hycole, azzal, hogy talán azok egy kicsivel érzékenyebbek a betegségekre, ezért is nem gondolkoztam azon, hogy azt is kipróbálom, annak ellenére, hogy könnyebben hozzá lehet jutni a tenyésznyulakhoz. Fontos, hogy a nyulakat minden tavasszal beoltsuk mixomatózis ellen, ami szúnyogcsípéssel terjed. Ez a legveszélyesebb betegségük, és ha az ember jó takarmányt és tiszta körülményeket biztosít, akkor nem kell mástól félnie.

Milyen a pannon fehér piaca a környékünkön?

– Nem foglalkozunk nagyban a nyúltenyésztéssel, mivel nem találtunk igazi piacot hozzá. Megmaradtunk a 10–15 anyánál. Az értékesítés terén különböző lehetőségeink vannak. Az egyik a szabadkai szérumgyár, ahol felvásárolják a nyulakat, és a vérüket sertésnek való vakcinák gyártásában használják fel. Viszont ez nem jelent állandó piacot, nem tudjuk, hogy az év melyik szakában vásárolják fel, és azt sem, hogy mekkora mennyiségre van szükségük. Mi elsősorban tenyésznyúlként, vagy kis korukban értékesítjük őket, ebben látjuk a hasznot. Erre főleg tavasszal van kereslet, amikor a tenyésztők megvásárolják az új bakokat, nőstényeket, hogy ezzel is frissítsék az állományukat. Emellett a vágott nyulat is szoktuk árulni, elsősorban visszatérő vásárlóink vannak, akik szeretik a nyúlhúst. Rendszeresen járunk kiállításokra is, mivel azokon is van lehetőség az értékesítésre, annak ellenére, hogy a mi nyulainkat nem tudjuk kiállítani, mert hibridről van szó.

Mennyire elterjedt itt, Vajdaságban a pannon fehér?

– A környéken meglehetősen elterjedt ez a fajta. Tudomásom szerint vannak tenyésztők Bajmokon, Óbecsén és Bácson is. Az a probléma a vajdasági állománnyal, hogy sokat veszített a minőségéből, mivel sokan keresztezték más fajtákkal, például fehér belga óriással. Ezzel valamit nyerhetünk a méreten, hisz a belga fehérek akár 8–10 kilósra is megnőhetnek, viszont ha keresztezzük őket, akkor romlik a tiszta hús aránya. Egy laikus ezeket nem tudja megkülönböztetni a tiszta pannon fehértől, és így könnyen bekerülnek a tenyészetbe.