2024. április 26., péntek

Fidzsi is eltűnhet, ha...

Bainimarama szerint évi 100 milliárd dollárra van szükség a klímaváltozás elleni küzdelemhez

A nagy gazdaságoknak növelniük kell a kicsi, fejlődő országoknak juttatott támogatást a globális felmelegedés elleni küzdelemben – közölte Frank Voreqe Bainimarama, a Fidzsi-szigetek miniszterelnöke egy éghajlatváltozással foglalkozó tegnapi nemzetközi konferencián.

A világon 2020-tól évente legalább 100 milliárd dollárra lesz szükség a globális felmelegedés elleni küzdelemhez – hangsúlyozta Bainimarama a csendes-óceáni országok harmadik éghajlat-védelmi találkozóján (CAPP III), a szigetország fővárosában, Suvában. A kétnapos konferenciára várhatóan António Guterres ENSZ-főtitkár is ellátogat.

„A változás pénzbe kerül, mondják. De mi, a csendes-óceáni térségben tudjuk, hogy még többe kerül, ha nem változtatunk” – közölte.

Az ENSZ 23., 2017 novemberi klímakonferenciáján Bainimarama hangsúlyozta, hogy országa a klímaváltozás által leginkább veszélyeztetett államok között van, a tengerszint emelkedése miatt teljes egészében eltűnhet.

A németek a klímavédelmet tartják a legfontosabb kihívásnak

Az éghajlat- és a környezet védelmét tartják az Európai Unió előtt álló legfontosabb kihívásnak a németek – mutatta ki egy tegnap ismertetett felmérés, amely az európai parlamenti (EU-) választás alkalmából készült a Die Welt című konzervatív lap megbízásából.

A YouGov közvélemény-kutató intézet által végzett felmérés eredményeit ismertetve a Die Welt kiemelte, hogy a migráció ugyan az utóbbi évek meghatározó közéleti témája volt, de már nem ez az első számú ügy. Az EU jövője szempontjából meghatározó témák rangsorát a környezet- és éghajlatvédelem vezeti, a megkérdezettek 34 százaléka tartja ezt a legfontosabbnak. A migráció a második helyen áll 32 százalékkal. A harmadik a biztonság és a béke ügye 26 százalékkal.

A rangsorban szerepel még a többi között az euró stabilitása, az energiapolitika, az emberi és polgári jogok és a digitalizáció, rendre 25 százalék alatti említési aránnyal.

A környezetvédelem és a klímaváltozás csaknem valamennyi korcsoportban az első helyen végzett. Leginkább a fiatalok aggódnak a környezet állapota és az éghajlat változása miatt, a 18 és 25 év közöttiek 51 százaléka tartja ezt az ügyet az EU előtt álló legfontosabb kihívásnak.