2024. április 26., péntek
BIRKÓZÁS

Almási szenzációs bajnoki címe!

A zentai versenyző pokoli ágon nyerte meg Szerbia felnőtt országos versenyét

Azt már korábbról tudtuk, hogy a zentai Almási Bence istenadta tehetség, hiszen korábban a korosztályos versenyeken sorra verte ellenfeleit, de az utóbbi időszakban egy kicsit sóhajtozva gondoltunk az ő karrierjére, hiszen a csendes fiatalember egyetemi tanulmányait helyezte előtérbe, s bár a Honvédban van lehetősége edzeni, a tanulás mellett nem a birkózás lett az elsődleges.

Éppen ezért, amikor a szombaton Szabadkán megrendezett országos felnőttbajnokságon megláttuk az ágát, tovább sóhajtoztunk, hiszen a szervezők a sorsolást „úgy hagyták”, vagyis az ő ágán volt az időnként válogatott belgrádi Žarko Dickov és a nagybecskereki Csábi Valentin, valamint a szabadkai Penjov Ervin is, aki lepett már meg – nem is egyszer! – rangosabb ellenfelet. A másik ágon olyan versenyzők küzdöttek, akikről még nem is nagyon hallottunk (becsszóra!), de mindjárt az elején felkaptuk a fejünket, mert egy kiváló csatában Bence 10:7-re legyőzte Dickovot, majd lelépte a kragujevaci Aleksandar Simovićot (10:1), az elődöntőben pedig 5:5-ös állásnál betusolta Csábit! Itt már mindenki a vállát veregette a fáradtságtól remegő fiúnak, de ez még nem volt minden, mert a döntőben meg 6:1-es vezetésnél betusolta a szintén kragujevaci Nikola Simovićot is, s immár a felnőtteknél is a csúcsra ért! Csak csendesen tesszük hozzá: mi lenne, ha rendesen edzene…

A bajnokságon egyébként több válogatott is fellépett, s a tőlük elvárható szintet mutatták. Legrosszabbul a világbajnok Nemes Viktor ellenfelei jártak, s ha az olvasó azt a kérdést teszi fel, vajon Nemes Máté és Aleksandar Maksimović hogy a csudába nem nyerte meg ebben a mezőnyben a súlycsoportját, hát azoknak csak annyit mondhatunk, ami a hivatalos: a döntő előtt lesérültek, és feladták a finálét…

Eredmények, 55 kg (8 induló): 1. Kolompár Szebasztián (Proleter), 2. Srđan Kovač (zombori Radnički), 3. Göblös István (Zenta), Losonc Szabolcs (Potisje). 60 kg (8): 1. Dejan Petrović (Potisje), 2. Dejan Fratrić (Soko), 3. Petar Pavluković (Soko), Berec Dávid (Potisje). 63 kg (4): 1. Perica Dimitrijević (kragujevaci Radnički), 2. Taip Demirović (Železničar) 3. Jovan Simić (Novi Sad). 67 kg (9): 1. Nagy Szebasztián (Spartacus), 2. Dudás Róbert (Spartacus), 3. Miljan Đukanović (belgrádi Radnički), Milan Marić (Radnički Z.). 72 kg (13): 1. Goran Sremac (Proleter), 2. Nemes Máté (Proleter), 3. Pintér Áron (Zenta), Bogdan Beljanski (Soko). 77 kg (11): 1. Aleksa Erski (Partizan), 2. Aleksandar Maksimović (Spartacus), 3. Surányi Martin (Proleter), Boban Boškov (Novi Sad). 82 kg (12): 1. Nemes Viktor (Proleter), 2. Andrija Luka Maletin (Partizan), 3. Mihajlo Bajlović (Partizan), Branko Kovačević (Radnički B.). 87 kg (11): 1. Almási Bence (Zenta), 2. Nikola Simović (Kragujevac), 3. Csábi Valentin (Proleter), Miloš Marković (Radnički B.). 97 kg (8): 1. Dejan Franjković (Spartacus), 2. Boris Petrušić (Proleter), 3. Veljko Petraković (Soko), Janko Ivetić (Spartacus). 130 kg (6): 1. Nemanja Pavlović (Novi Sad), 2. Stevan Jarić (Fruškogorac), 3. Đorđe Pešut (Partizan).

Csapatban: 1. Proleter 145, 2. Partizan 117, 3. Spartacus 115, 4. Soko 95, 5. Novi Sad 75, 6. Zenta 65, 7. Potisje 55, 8. Radnički (B) 55, 9. Radnički (K) 45, 10. Radnički (Z) 45, 11. Kragujevac 30, 12. Železničar 30, 13. Fruškogorac 20, 14. Bácska (P) 12, 15. Vitez 10, 16. Valjevo és Hercules 0 pont.