2024. március 28., csütörtök
XXIV. ARANYCITERA, SZENTTAMÁS

Egy hangszer ünnepnapja

Talán nincs is a szenttamási Aranyciterához fogható népzenei rendezvény Vajdaságban a számos vetélkedő között, hiszen a citera példájára más népi hangszerek (még) nem kaptak saját vetélkedőt. Szenttamáson a néhai Zatkó Ibolya tanárnő indította útjára ezt a sajátos vetélkedőt 1995-ben, a rendezvényt továbbvivő Gion Nándor Kulturális Központ tagjai pedig azóta is rendre megszervezik, idén immár 24. alkalommal.

A citerások szombati találkozójára a J. J. Zmaj iskolába tíz vajdasági településről érkeztek általános- és középiskolások, akik 18 műsorszámot mutattak be.A produkciókat kéttagú szakmai zsűri értékelte:Borsi Ferenc népzeneoktató, az Óbudai Népzenei Iskola tanára és Szabó Gabriella, az Újvidéki Rádió munkatársa, népzenei életünk egyik kulcsfigurája. A verseny legjobbjai bronz, ezüst és arany minősítést kaptak, valamint különdíjakat is osztottak ki közöttük.

Szenttamás mindig is híres volt citerásairól, citerakészítőiről. Csak a legismertebbet, Rojtos Gallai Istvánt említeném, akit Gion Nándor a Latroknak is játszott című regényében tett halhatatlanná. Rendezvényünkkel szeretnénk lehetővé tenni, hogy a legfiatalabbak is bemutatkozási lehetőséghez jussanak, ismerkedjenek, tapasztalatot cseréljenek, de azt is, hogy ne csappanjon a citera, mint hangszer népszerűsége – mondta többek között Németh Dezső, a kulturális központ elnöke, hozzáfűzve, hogy máris a jövő évi jubiláris rendezvény megszervezésére készülnek, melyet szeretnének igazán feledhetetlenné tenni.

Micsik Béla ismert népzenész, citeraoktató szerint a vajdasági citeramozgalom nem hogy veszített volna népszerűségéből, ellenkezőleg, az utóbbi években új erőre kapott, és a XXIV. Aranyciterán is nagyon szép, színvonalas produkciókat láttunk, hallottunk.