2024. április 25., csütörtök

A legjobb nyelvtanosok

A középiskolások Magyar Nyelvi és Nyelvhelyességi Versenye döntőjének díjazottjai

Szombaton rendezték meg a középiskolások Magyar Nyelvi és Nyelvhelyességi Versenyének köztársasági döntőjét, amelynek házigazdája a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium volt. A megmérettetés az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék, valamint a szerbiai oktatási minisztérium versenye. Mint dr. Toldi Éva, az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék vezetője kifejtette, a diákok nagyon jól teljesítettek a versenyen.

A második osztályosok kiemelkedőek voltak, hiszen az első helyezett maximális pontszámot ért el, a második és a harmadik helyezett csak néhány tizeddel maradt le tőle. Ennek a versenynek mindig magas a színvonala, és az idén még a korábbi éveknél is jobb volt. A harmadik és a negyedik osztályos tanulóknál az első három helyezettnek nem kell felvételiznie az újvidéki Magyar Tanszékre, amennyiben ebben az intézményben szeretnének továbbtanulni – emelte ki Toldi Éva.

Az eseményen bemutatkozott az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék. Az első osztályosok közül Makán Dávid, a Nagybecskereki Gimnázium tanulója diadalmaskodott. Őt a dobogón Szögi Lilla, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium, valamint Nagy Daniella, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákja követte. A másodikosoknál Szorcsik Ivett, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulója végzett az első helyen, és Sebastian Áron, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola diákja lett a második. Bognár Emese, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola és Almási Andrea, a Zentai Gimnázium tanulói megosztott harmadik helyen végeztek. A harmadik osztályosoknál Szűcs Dóra, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium diákja lett az első. Hipik Tibor az Óbecsei Gimnáziumból második, Ali Amina, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulója pedig harmadik helyen végzett. A negyedik osztályosoknál megosztott első helyezést ért el Ambrus Andrea a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumból, valamint Lengyel Anna az Óbecsei Gimnáziumból. Megosztott második helyen végzett Vojter Kitti a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumból, és Márta Beatrix a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumból. Szabó Lóránt, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium tanulója pedig harmadik lett. Az általános iskolások Magyar Nyelvi és Nyelvhelyességi Versenyét jövő szombaton, május 25-én rendezik meg a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában.