2024. április 27., szombat
ÚJVIDÉKI MEZŐGAZDASÁGI VÁSÁR

Kézzel fogható eredmények

Üzleti fórumot tartottak a Vajdasági Gazdasági Kamarában

Oroszország és Vajdaság gazdasági kapcsolatának mélyítése céljából az idén már több mint 20 vállalkozás képviselője érkezett a Nyizsnyij Novgorod-i területről Újvidékre.

Mint Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke elmondta, az oroszországi régió üzletembereivel a Vajdasági Gazdasági Kamarában tegnap megtartott üzleti fórum a 86. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár egyik központi rendezvénye. A 22 üzleti kapcsolat kiépítése céljából érkezett Nyizsnyij Novgorod-i vállalat legtöbbje a fém- és a vegyipar területén tevékenykedik, de az orvosi műszereket gyártó cégek és az informatikai ágazat képviselői is jelen vannak. Vučurević kiemelte, hogy a fórumon az orosz üzletemberek megismerhetik Vajdaság beruházási és kiviteli lehetőségeit.

Vuk Radojević: Minden évben növekszik a külkereskedelmi forgalom Oroszországgal (Fotó: Dávid Csilla)

Vuk Radojević: Minden évben növekszik a külkereskedelmi forgalom Oroszországgal (Fotó: Dávid Csilla)

Milorad Radojević, az újvidék városi tanács gazdasági kérdésekkel megbízott tagja rámutatott arra, hogy a baráti városok közül eddig Nyizsnyij Novgorod városával született a legszorosabb együttműködés, a kultúra és az oktatás területén. Kiemelte, hogy 2017-ben kezdeményezést indítottak a gazdasági fejlődés megerősítése érdekében. Tavaly, mint mondta, még csak öt vállalat vett részt a rendezvényen.

Andrej Nyikolajevics Hripunov, Oroszország kereskedelmi képviseletének szerbiai szószólója emlékeztetett arra, hogy Oroszország és Szerbia között már létezik stratégiai partnerség. Hozzátette, hogy hazánkban számos orosz nagyvállalat működik, például a Gazprom, az általa irányított Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS), de az Orosz Vasutak is. Nyizsnyij Novgorod Oroszország egyik legdinamikusabban fejlődő régiója – mondta Hripunov, és rámutatott arra, hogy az üzleti fórum kiváló alkalom Vajdaság és az orosz régió közötti regionális együttműködés fejlesztésére. Hozzátette, hogy mindkét ország számára kézzelfogható eredmények születhetnek az együttműködés során.

Makszim Cserkaszov, a Nyizsnyij Novgorod-i terület ipari és kereskedelmi minisztere elmondta, hogy Újvidék, vagyis Vajdaság és az orosz régió 2005-ben tette meg az első lépéseket az összefogás terén.

– Ezúttal számos különféle profilú céget hoztunk el, hogy bemutassuk üzleti tevékenységünket. Remélem, hogy nem ez lesz az utolsó üzleti fórum, amelyen részt veszünk, és hozzá fog járulni az árucsere-forgalom növeléséhez és a további üzleti lehetőségek térnyeréséhez – mondta Cserkaszov.

Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár hangsúlyozta, hogy a két ország hagyományosan jó kapcsolataihoz regionális szinten Vajdaság AT, valamint az oroszországi Arhangelszki és Nyizsnyij Novgorod-i terület közötti, egy évvel ezelőtt aláírt együttműködési megállapodások szolgálnak kiváló alapul. Ezzel intenzívebbé váltak mind a gazdasági, mind a tudományos, oktatási és idegenforgalmi kapcsolatok. Hozzátette, hogy ezúttal a régió vállalataiból érkező küldöttségek száma jóval nagyobb.

– Az Oroszországgal való együttműködés nagy jelentőséggel bír, mivel minden évben növekszik a külkereskedelmi forgalom, amely főleg a mezőgazdaság terén tapasztalható. Kiemelkedő, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportja az utóbbi években növekedési tendenciát mutat, így külkereskedelmi többletünk van ezen a területen – mondta Vuk Radojević.

Mirović fogadta Makszim Cserkaszovot

Makszim Csekaszovot, a Nyizsnyij Novgorod-i régió ipari és kereskedelmi miniszterét Igor Mirović tartományi kormányfő is fogadta tegnap Újvidéken. A találkozón az oroszországi Nyizsnyij Novgorod-i terület közötti, egy évvel ezelőtt aláírt együttműködési megállapodás végrehajtásáról tárgyaltak a felek. Mirović a megbeszélés során kiemelte, hogy az aktív megállapodások révén gazdagítani szeretnék az együttműködést Oroszországgal. A tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy Vajdaságnak hatalmasak a lehetőségei a beruházások terén.