2024. április 19., péntek
VII. VAJDASÁGI VÁGTA

Újra megszólalnak a fanfárok

Tizenhat lovas próbál szerencsét a Nemzeti Vágta vajdasági előfutamán, négy pedig a Kishuszár futamban

Hetedik alkalommal kerül sor május 18-án a Nemzeti Vágta vajdasági előfutamaira, a Topolya melletti zobnaticai lóversenypályán. A rendezvénnyel kapcsolatban péntek délelőtt, a Vajdasági Vágta színhelyén tartottak sajtótájékoztatót a szervezők: Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány vezetője, Pál Károly társszervező, a VMSZ ügyvezető alelnöke, valamint Kislinder Gábor, Topolya polgármestere.

A hagyományteremtés szándékával szervezték meg hét évvel ezelőtt az első Vajdasági Vágtát – mondta el Bunford Tivadar.

Pál Károly, Bunford Tivadar és Kislinder Gábor a sajtótájékoztatón (Kiss Zoltán felvétele)

Pál Károly, Bunford Tivadar és Kislinder Gábor a sajtótájékoztatón (Kiss Zoltán felvétele)

– Olyan célokat tűztünk ki magunk elé, mint a közösségteremtés, Vajdaság lóállományának feljavítása, és nem utolsósorban azt, hogy jó eredményeket érjünk el Budapesten, a Hősök terén. Úgy gondolom, hogy tavaly ezek a célok megvalósultak, hiszen tízezren felüli nézőszámmal lepett meg bennünket a kedves közönség, Nagy Arnold pedig Temerin színeiben megnyerte Budapesten a Nemzeti Vágtát. Az első határon túli településként a mi lovasunk vágtathatott fel a vágtadombra. Most 18-án a hetedik rendezvényünket fogjuk megtartani. A szokásokhoz híven délben kezdődik az esemény. Ekkor gyújtják meg a tüzek is a bográcsok alatt, ugyanis már második alkalommal főzőversenyt is tartunk. Az idén bakonyi betyárlevest kell főzniük ropogós cipóban.

Fotó: Kiss Zoltán

Fotó: Kiss Zoltán

Közben a pályán fölvonulnak a versenyzők, leteszik az esküt, majd következik a négy előfutam. Eddig tizenhat versenyző nevezett be, tehát négyszer négy selejtező futam lesz. Utána a kishuszárfutamra kerül sor a bejelentkezett négy lovassal. Ezt követően néhány rendkívül látványos és színvonalas lovasprogram következik: Kecskemét környékéről érkezik Nagy Gábor és csapata, nyolc lóval. Többek között bemutatják a híres Puszta ötöst, de ezenkívül még kétszer fél órában csikós programokat fognak bemutatni.  Ezenkívül lesz két ügetőfutam is, körülbelül 10-10 versenyzővel. Az idén újdonságként lesz egy szórakoztató csacsiverseny is, ebben A pontból B pontba bárhogyan eljuthatnak csacsi és lovasa, akár úgy, hogy a csacsi viszi a gazdáját, akár fordítva. Lesznek kettes és négyes fogathajtóink, szinkron fogathajtás akadályok között, és a kelebiai ménes díjlovaglói is bemutatkoznak a közönségnek. A vágta döntője 18 óra 30 perckor kezdődik. A három első helyezett fogja képviselni Vajdaságot, illetve szabad kártyával egy negyedik lovast is joga van a szervezőnek eljuttatni Budapestre. Ez a rendező helység lova és lovasa szokott lenni. Tehát az már biztos, hogy Topolya képviselteti magát a magyar fővárosban – mondta Bunford Tivadar.

Nekünk, topolyaiaknak nagy megtiszteltetés és külön öröm, hogy itt rendezik meg a Vajdasági Vágtát. Az is jóleső érzéssel tölt el bennünket, hogy ilyen jó együttműködést sikerült kialakítanunk az elmúlt hét esztendőben. Külön elismerés számunkra, hogy városunk képviseletében ott lesz egy ló és lovas a budapesti eseményen – nyilatkozta Kislinder Gábor polgármester, a társszervezők nevében pedig Pál Károly kiemelte, hogy az eseményt a VMSZ támogatja.

– A rendezvény mögött a VMSZ és személy szerint Pásztor István elnök úr áll, a Vajdasági Vágta fővédnöke. Bízom benne, hogy hetedik alkalommal is legalább olyan sokan jönnek, mint a korábbi években. Bízunk abban is, hogy a Vajdasági Vágtának jövője lesz idegenforgalmilag, gazdaságilag és bármilyen más tekintetben.