2024. április 26., péntek

Pálinkaverseny Temerinben

A Kertbarátkör szervezésében az idei X. Vajdasági és a XX. Temerini Pálinkaverseny helyszíne a Kertbarátkör székháza, a Kertészlak. Érkezett is szép számban kisüsti, több mint tavaly, összesen 230 féle, mintegy tíz fajtából. Elsősorban százszázalékos gyümölcspálinkákkal lehetett benevezni, éspedig: meggy-, cseresznye-, faeper-, alma-, körte-, vilmoskörte-, szilva-, ringló-, barack-, őszibarack, szőlő-, törköly-, birsalma- és bodzapárlattal.

A zsűri az idén is négy szempont alapján bírálta a pálinkákat: technológiai korrektség, gyümölcsjelleg, íztisztaság, harmónia.  A kép az egyik korábbi versenyen készült (Góbor Béla felvétele)

A zsűri az idén is négy szempont alapján bírálta a pálinkákat: technológiai korrektség, gyümölcsjelleg, íztisztaság, harmónia. A kép az egyik korábbi versenyen készült (Góbor Béla felvétele)

A minták elbírálása szerdán a késő délutáni órákig tartott. A megjelenteket Kókai Zoltán, az egyesület elnöke köszöntötte. A bírálatot a zentai Szent Miklós Pálinka Lovagrend nemzetközi tapasztalattal rendelkező tagjai végezték, helyi bírákkal kiegészítve. A 19 tagú bírálóbizottság – köztük Szokola János, Csévári Róbert, Lengyel Ferenc és Nagy Katalin – elnöke Jovan Popov vegyész, a szeszes italok technológusa volt, öt csoportba osztva dolgoztak. Nem volt könnyű dolguk, hiszen csoportonként 46 mintát kellett megkóstolni és értékelni a húszas pontrendszer szerint. A pálinkaminták felszolgálásában a Kertbarátkör kézimunkacsoportjának asszonyai segítettek.

A pálinkaverseny megnyitóját ma, május 11-én 10 órakor tartják, ugyancsak a Kertészlakban. A megnyitót követően 11 órakor időszerű témákról hallhatunk előadást, majd 12 órai kezdettel eredményhirdetés. Az eredmények felkerülnek a szervező internetes közösségi oldalára. Minden versenyzőt, pálinkakedvelőt szeretettel várnak a szervezők a kóstolóra.