2024. április 26., péntek

Ballagás a Székesegyházban

Ballagási ünnepségen köszönt el csütörtökön a nővérektől, a kollégium személyzetétől és társaiktól a nagybecskereki Szathmáry Karolina katolikus leánykollégium tizennégy végzős tanulója. A felújítási munkálatok miatt az eseményt ezúttal nem a zárda kápolnájában, hanem a Székesegyházban tartották meg.

A búcsúzás pillanatai (Kecskés István felvételei)

A búcsúzás pillanatai (Kecskés István felvételei)

A katolikus kollégiumok – a muzslyai fiúkollégium és a nagybecskereki leánykollégium – éltetik a magyar tannyelvű oktatást a nagybecskereki középiskolákban. Az intézmények minden évben megtartásra kerülő nagyobb eseményei ezért mindig fontosak a vidék magyarsága számára. Az intézmények pedig nemcsak jó lakhatási helyet, hanem közösségi életet is nyújtanak a magyar fiataloknak. A Szathmáry Karolina leánykollégiumnak az idén volt a legtöbb kollégistája az intézmény (újkori) létezése óta. Hálószoba lett a könyvtárteremből, megtelt a muzslyai épületük is. De őszre szívesen várnak minden új kollégistát.
– Egy tartalmas év van mögöttünk. Nagyon sokan kezdték az évet: 68 diák költözött be szeptemberben a kollégiumba. Közülük azért évközben néhányan elmentek, illetve most 14-en elhagyják majd a kollégiumot. Úgyhogy legalább egy húsz lány számára van hely szeptembertől a kollégiumban. Egyelőre nem tudjuk, hogy mennyi jelentkező lesz. Ez majd júliusban dől el. Szeretnénk az évet az új kollégiumban kezdeni, de nem biztos, hogy a felújítási munkálatok addigra befejeződnek. Ha nem, akkor a régi kollégiumban kezdünk, és esetleg évközben megyünk át, ahogy a munkálatok ezt megengedik – mondta Koncz Julianna nővér, kollégiumvezető. A végzősök közül többen Újvidéken szeretnék folytatni a tanulmányaikat, néhányan Szegeden kívánnak továbbtanulni, és vannak, akiknek a szülei már kinn dolgoznak Ausztriában vagy Németországban és gyermekeik mennek utánuk. Az ünnepi szentmisén Német László megyés püspök megáldotta a ballagókat, és azt kívánta nekik, hogy a további életükben is Isten kegyelme kísérje őket, legyenek bátrak vágyaik megvalósításában, de soha ne feledkezzenek meg közösségükről.