2024. április 27., szombat

Együtt arat az Al Dahra és az Elit Agro

Az Al Rawafed elvesztette kiváltságos helyzetét a szerbiai termőföldek felett

Amikor 2013-ban Aleksandar Vučić, akkori kormányfőhelyettes és Abdullah bin Zayed Al Nahyan sejk, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere államközi megállapodást írtak alá, három arab vállalat jutott térhez a hazai mezőgazdasági ágazatban: az Al Rawafed Holding, az Al Dahra és legutóbb az Elite Agro LLC nevű cég csatlakozott a sorhoz.

Azóta több más külföldi vállalat is bejutott a hazai termőföldekre, mint amilyenek az Optim Investments Group és az Optim United Investment, amely az Al Rawafed Holding segítségével lépett a szerbiai színtérre. Az Al Dahra vállalat által pedig az Al Ain Holding is hazai terepen vetette meg a lábát, de újabban a Yas Holding vállalat is jelen van Szerbiában az Elite Agro cégen keresztül, írja a Vajdasági Oknyomozó-Elemző Központ , a VOICE.

Tavaly október óta jelentős mértékben megváltozott az arab kézben lévő szerbiai földterületek tulajdonjogi viszonya. Mindeddig a mezőgazdasági földterületek nagyobb részét az Al Rawafed Szerbia vállalat művelte meg, de nemrégiben elvesztette kiváltságos helyzetét a hazai földeken a többi arab cég mellett.
Az Al Dahra, az Egyesült Arab Emírségek vezető agrárvállalkozása 2018. októberében vásárolta meg a Belgrádi Mezőgazdasági Kombinátot (PKV). Idén márciusban azonban az Elite Agro LLC átvette az Al Rawafed Holding céget, s e lépéssel hozzájutott az Al Rawafed Szerbia vállalathoz is. Mindezt 2019. március 5-én gyorsított eljárással jóváhagyta a Szerbiai Konkurenciavédelmi Bizottság (KZK).

Így az Al Dahra (Al Ain Holding) tulajdonában jelenleg mintegy 17 ezer hektár termőföld van, amely egykor a PKV tulajdonát képezte. 2014-ben a rumai Rudnap Agrar cég is az arab vállalaté lett, amely 130 hektáros gyümölcsültetvénnyel rendelkezik a Fruška gorán.
Az Elite Agro LLC (Yas Holding) jelenleg mintegy 2700 hektár földet birtokol, 9321 hektárt pedig bérel. Az arab tulajdonú cégek így összesen 29 121 hektáron elterülő hazai termőföldet művelnek meg tulajdonosi vagy hosszú távú, 20–30 évre szóló bérleti jogviszony alapján.

Tavalyi év októberéig a legtöbb hazai mezőgazdasági földterületen az Al Rawafed Szerbia gazdálkodott, amelyet közvetetten az Al Rawafed Holding vállalat birtokol. Főként búzát, kukoricát, napraforgót és szójababot termel mintegy 10 400 hektáron, ebből 2586 hektárnyit saját termőföldként használ, a többihez pedig az együttműködésről szóló megállapodás szerint hosszú távú bérleti szerződés köti.

MAROKKÓBAN, MAURITIUSON ÉS SZERBIÁBAN

Sem az Elite Agro vállalat sem pedig az Al Rawafed Holding nem tartozik a vezető agrárvállalkozások közé a világgazdasági színtéren. Szerbia kivételével nincsenek nagy mértékben jelen más országokban a növénytermesztés területén.
Az Al Rawafed Szerbiában működő vállalatai közül – köztük az Al Rawafed Agriculture Abu Dhabi cég csupán 50 hektárnyi területen folytat biotermelést az Egyesült Arab Emírségekben, derül ki a vállalat honlapján található adatokból. Az Al Rawafed Holding harmadik tagja a Namíbiában lévő Al Rawafed, ahol 180 hektáron pálmát és 20 hektáron szőlőt termesztenek.
Az Elite Agro főként a gyümölcs- és zöldségtermelésre összpontosít. Ültetvényei és üvegházai az Emírségekben, Marokkóban és Mauritius területén találhatóak. A vállalat honlapján nem található adat arról, hogy mekkora területen rendelkezik gyümölcs-, zöldségtermesztéssel. A termelés és az értékesítés mennyiségéről sem áll rendelkezésre információ a nyilvánosság számára, írja a VOICE.

Összeállításában a VOICE arra is rámutat, hogy a Yugo Elite Agro cég évi bevétele 2017-ben 30 millió dinár volt. Összesen 114 hektár van a vállalat tulajdonában és még 1507 hektárnyi termőföldhöz pedig hosszú távú bérleti szerződés köti. A Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség (APR) adatai szerint azonban mikrovállalkozásként vezették be.
Az Elite Agro Szerbiában hozta létre a Yugo Elite Agro vállalatot, amely 2014-ben megvásárolta a Zobnaticai Mezőgazdasági és Idegenforgalmi Vállalatot. 2016-ban az arab vállalat felszámolta a zobnaticai mezőgazdasági birtokon évtizedek óta működő sertésfarmot. A létesítmény évente mintegy 11 ezer hízósertést tenyésztett. A sertéstenyésztést áfonyatermesztéssel váltotta fel, s mintegy 100 hektáron áfonyaültetvényt állított fel az arab tulajdonú cég. Ezt megelőzően pedig nagyobb területen burgonyát ültettek.

Az arab vállalat érkezését megelőzően zajlott le a zobnaticai cég magánosítási ügye, így 2014-ben, amikor megvásárolta a birtokot, 464 részvényese volt. A részvények 23,25 százaléka természetes személyek tulajdonában volt, míg a 76,76 százalékot jogi személyek birtokolták.

Dragan Stevanović mezőgazdasági államtitkár és Kadim Abdul Aldarei az Al Dahra társtulajdonosa és társelnöke írta alá a PKB valamivel több mint 105 milliós eladásáról szóló szerződést (Fotó: infobrif.rs)

Dragan Stevanović mezőgazdasági államtitkár és Kadim Abdul Aldarei az Al Dahra társtulajdonosa és társelnöke írta alá a PKB valamivel több mint 105 milliós eladásáról szóló szerződést (Fotó: infobrif.rs)

TITKOS ÜGYLETEK

Az Al Rawafed Szerbia nevű vállalat 2014-ben alakult, amelyet az Egyesült Arab Emírségek és Szerbia kormánya között létrejött közös befektetési megállapodás hívott életre. Az államközi együttműködésről szóló megállapodást Aleksandar Vučić, bin Zayed, Dušan Vujovič, az akkori gazdasági miniszter, valamint Mahmud Ibrahim Al Mahmud az Al Rawafed képviseletében látta el kézjegyével.

Az Al Rawafed Szerbia több hazai vállalatnál is betöltötte már a gazda szerepét – a karađorđevói Morović Katonai Intézetben, a sziváci Bácska és a wekerlefalvi (Nova Gajdobra-i) Jadran mezőgazdasági birtoknál. Több száz hektáron művel termőföldet és öntözőrendszert épített Szondnál (Sonta).

A nyilvánosság körében többször felmerült a kérdés, hogy vajon fizeti-e a 20 és 30 évre szóló bérleti díjat? A VOICE információi szerint a kérdésre egyértelmű válasz nem érkezett sem a szerb kormány Honvédelmi Minisztériumától – a Morović Katonai Intézet illetékeseitől – sem pedig a tartományi kormánytól, amely szintén felelős a bérdíjak beszedéséért.

Sőt a vajdasági helyi önkormányzatok illetékesei sem válaszolnak a vitatott kérdésre a Topolyánál, Palánkánál lévő földterületek esetében, amelyeket az arab–szerb vállalat bérel.

A VOICE néhány nappal ezelőtt a Védelmi Minisztériumhoz intézett kérdésére sem kapott választ, amely a Morović katonai intézet földterülete bérleti díjának az összegére vonatkozott. A bérleti szerződés szerint 2014-től a katonai intézet tulajdonában lévő földterületből származó nyereség 20 százaléka az intézetet illeti meg. A bérleti időszak első tíz évében hektáronként 250 eurós bérleti díjat kell fizetnie az arab–szerb vállalatnak, a következő tíz évben pedig 370 eurót. A szerződés szerinti bérlet 20 évig tart, de automatikusan meghosszabbodik további 20 évre, ha a kezdeti beruházási terv megvalósításra kerül – amelynek értelmében az arabok az első négy évben 115 millió eurót ruháznak be a hazai öntözőrendszerek és az agrárfejlesztés terén.

A nyilvánosság számára azonban nem áll rendelkezésre információ arról, hogy az Al Rawafed Szerbia ennyi eszközt fektetett volna a hazai öntözőrendszerekbe, írja a VOICE.

Az Elite Agro LLC száz százalékos részesedést vásárolt az Al Rawafed Holdingban, és így közvetett irányításhoz jutott az Al Rawafed International Investment leányvállalat felett, amely 80 százalékos részesedéssel rendelkezik az Al Rawafed Szerbia Kft.-nél.

A Szerbiai Konkurenciavédelmi Bizottság határozata kimondja, hogy a 2019. január 21-én az arab Optim Investment Group, az Optim United Investmenttel karöltve megkötötte az értékesítési szerződést az Elite Agro LLC vállalattal. Az adásvétel tárgya az eladók száz százalékos részesedése az Al Rawafed Holdingnál.

A Zobnaticai birtokon 100 hektáron áfonyát telepítettek (Gergely Árpád felvétele)

A Zobnaticai birtokon 100 hektáron áfonyát telepítettek (Gergely Árpád felvétele)

AZ AL DAHRA TULAJDONOSA

Az Al Dahra, Mohammed bin Zayed Al Nahyan tulajdonában van a Global Ag Investing platform szerint, amely a mezőgazdaság globális befektetési szektorába nyújt betekintést. A sejk világszerte 81 ezer hektárral rendelkezik Egyiptomban, Görögországban, Marokkóban, Namíbiában, Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Indiában, Pakisztánban és Szerbiában. Tavaly közel 245 millió dollárért vásárolta meg a legnagyobb romániai mezőgazdasági vállalatot, az Agrikost.

Az Al Dahra vállalat honlapja szerint a vezető agrárvállalkozás több mint 400 ezer hektárnyi termőföldet művel, 1200 öntözőrendszerrel és több mint 2000 mezőgazdasági terménnyel.

KIVÁLTSÁGOS ARAB BEFEKTETŐK

Hazánk és az Egyesült Arab Emírségek közötti 2013-as kormányközi megállapodás kimondja, hogy az arab vállalatokkal folytatott különféle projektumokat, szerződéseket és megállapodásokat nem vetik alá közbeszerzési ügymeneteknek, illetve más eljárásoknak és procedúrának, amelyet a hazai szabályozási rendszer ír elő.

Az okirat szerint Szerbia felkínálja az állami tulajdonban lévő mezőgazdasági társaságok vagyonát és a mezőgazdasági földterületek hosszú távú bérbeadását. Vagyis egy olyan gazdasági együttműködésről van szó a szerződésben, amely során a szerződések vagy megállapodások útján mehet végbe az értékesítés, a koncesszió, a tőke eladása, a földek hosszú távú bérlése... Mindez a hazai mezőgazdasági termelés fejlesztésének és a meglévő mezőgazdasági infrastruktúra korszerűsítésének a jegyében történik, az okirat szerint.

HIRTELEN VÁLTOZÁSOK

2019. január végén az Elite Agro bejelentést tett a Szerbiai Konkurenciavédelmi Bizottságnál az egyesülési szándékról, és rövidített eljárás során március 5-én jóváhagyták az Al Rawafed Holding átvételét és ezzel közvetetten az Al Rawafed Investment International leányvállalat tulajdonosa lett.

A versenyvédelmi bizottság március 5-én kiadta határozatát. Azonban még az ezt megelőző napon változások következtek be a Gazdasági Nyilvántartási Ügynökségnél közzétett adatok sorában. Az Al Rawafed Szerbia vállalat berkeiben – amelynél 80 százalékos részesedése van az Al Rawafed International cégnek – hirtelen új elnököt és tagokat választottak a Felügyelő Bizottságban.