2024. április 27., szombat

Kezüket emelik a hivatásosok

Magára marad a Zombori Önkéntes Tűzoltó-egyesületek Szövetsége

Tovább tart a bizonytalanság a Zombori Önkéntes Tűzoltó-egyesületek Szövetségének finanszírozása körül. A rendkívüli helyzetek városi törzskara az Soinfo.org portál érdeklődésére közölte, hogy „ezek az egyesületek nem tartoznak a törzskar tevékenységi köréhez, noha kétségtelen, hogy a katasztrófavédelmi rendszerhez sorolhatók”.

A törzskar a vonatkozó törvényre hivatkozva leszögezte, hogy „nem illetékes a polgárok egyesületeinek tevékenységével kapcsolatos kérdésekben, így tehát az önkéntes tűzoltó-egyesületek finanszírozásában sem.

A Belügyminisztérium hivatásos tűzoltó- és mentőegységei sikeresen szavatolják a polgárok biztonságát, ezért a rendkívüli helyzetek törzskara nem is foglalt állást az önkéntes tűzoltó-egyesületek munkájának korlátozása kapcsán”.

A Zombori Önkéntes Tűzoltó-egyesületek Szövetsége április elején értesítette a nyilvánosságot, pontosabban Bezdán, Nemesmilitics, Béreg és Őrszállás lakosságát, hogy a Szövetség elnöksége úgy döntött: a helyi önkormányzattal a finanszírozás kapcsán keletkezett viszály miatt az önkéntes tűzoltók korlátozni kénytelenek tevékenységüket, és a továbbiakban – a helyzetfelmérés eredményétől függően – csak a falvakban tudnak interveniálni, a településeken kívül nem.

Az önkormányzat válasza erre az volt, hogy az egyesületek nem az utasításokkal összhangban számoltak el a pénzekkel, amit az önkéntes tűzoltók azonnal cáfoltak. Megoldás egyelőre nincs, a korlátozott beavatkozásról hozott határozat érvényben van.