2024. április 27., szombat

Darvasi László Aleksandar Tišma-díjas

A Wintermorgen című novelláskötetért nemzetközi irodalmi elismerésben részesült

Az Aleksandar Tišma nemzetközi irodalmi díjat elsőként Darvasi László író kapta a német nyelven megjelent Wintermorgen (Isten. Haza. Csal.) című könyvéért – áll az Aleksandar Tišma Alapítvány közleményében. Ezt az elismerést minden második évben ítélik majd oda annak az alkotónak, akinek egy vagy több műve a világ bármelyik nyelvén íródott és megjelent, valamint egy európai nyelvre (németre, angolra vagy franciára) is lefordították.

Az Ilma Rakusa, Konrád György, Peter Handke, Vladislava Gordić Petković és Mathias Énard összetételű bírálóbizottság a legmagasabb osztályzatot Darvasi László könyvének adta. A harmincöt novellát tartalmazó kötet darabjai széthúzó családokról, nélkülözésről és elhanyagoltságról, a külföldiek gyűlöletéről, bűnözésről és szerencsétlenségről, valamint rejtélyes eseményekről szólnak.

Az Aleksandar Tišma-díj egy plakettből és 10 000 eurós pénzjutalomból áll, amelyet Darvasi László június 24-én Újvidéken vesz majd át. Az Akademska knjiga kiadóház gondozásában a nyertes mű szerb nyelven is meg fog jelenni.