2024. április 27., szombat

Tizenhét országból érkeztek a túrázók

A Fruška gora-i maratonon 500 sportoló jelentkezett az ultramaratoni versenytávra

A hétvégén 19 különböző hosszúságú útvonalon gyalogolhattak végig a nagy múltra visszatekintő sportrendezvény résztvevői. A gyermekeknek szánt szakasz 4,1 kilométeres volt, a minimaraton 10,14, az ultra extrém maratonra vállalkozóknak pedig 134,3 kilométeres távot kellett leküzdeniük.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Szombaton és vasárnap tartották meg a Fruška gorán a hagyományos maratont, amelyet az újvidéki képviselő-testület elnöke, Zdravko Jelušić nyitott meg, aki egyben a maraton szervezőbizottságának elnöke is.

– E maraton immár 42 éves, és azt, hogy elérte ezt a kort, önöknek köszönhetjük. Újvidék, Vajdaság és Szerbia számára nagyon fontos, hogy legyen Fruška gora-i maraton. Ma több mint 17 országból érkeztek ide túrázók, ma a Fruška gora minden hegymászó számára a hegyek hegye, függetlenül attól, hogy szelíd – mondta Jelušić, majd sok szerencsét kívánt az indulóknak.

Nenad Sudarov, a Fruška gora-i maraton igazgatója elmondta, hogy 500 sportoló jelentkezett be öt nemzetközileg is elismert ultramaratoni versenytávra (42–134 km), amelyeket két nap alatt teljesíthetnek a résztvevők. A további 14 pályára, amelyek 4 és 91,5 kilométer közöttiek, túrázók, természetbarátok vállalkoznak.

Konstantin Plužarević, a Fruška gora Nemzeti Park elnöke pedig arra kérte a résztvevőket, hogy vigyázzanak a hegyre, amely nemcsak a maraton napján, hanem az év bármely napján szeretettel várja a természetbarátokat.

A túrázók a popovicai Vasutas (Železničar) hegymászóotthon előtt álltak rajthoz. A szervezők adatai szerint a korábbi évekhez hasonlóan ismét néhány ezren vállalkoztak a 19 útvonal valamelyikének leküzdésére. Szerbia minden részéről és külföldről is érkeztek résztvevők, akik az induláskor könyvecskéket kaptak, amelyeket menet közben az ellenőrzőpontokon hitelesítettek.