2024. április 26., péntek

A fejlődés szárnyain

A német repülőgépmotor-gyártó a nagyjavításokat végezné Szerbiában

A gazdasági minisztérium és a németországi MTU Aero Engines Részvénytársaság képviselői ma szándéknyilatkozatot írtak alá a vállalat szerbiai üzemének a kiépítéséről. A repülőgépmotorok gyártására szakosodott vállalat a tervek szerint 2022-ig Ópázován építi ki üzemét, ahol a beruházás első fázisában 450 személyt kívánnak alkalmazni.

Az MTU Aero Engines-t 1934-ben Münchenben alapították, akkor még BMW Flugmotorenbau néven. A II. világháborút követően a vállalat válságba került, mint sok másik, amelyik korábban támogatta a nemzetszocializmus gépezetét. A múlt század hatvanas éveinek elején részvényeinek 50 százalékát a MAN jármű- és hajtóműgyártó vállalat vette át. A vállalatot a jelenlegi elnevezés alatt 1969-ben jegyezték be.

Jelenleg a repülőgépgyártó és védelmi iparág egyik legnagyobb német vállalatának számít, civil és katonai repülőgépek motorjainak, valamint ipari gázturbináknak a gyártására, valamint karbantartására szakosodott. A világ 15 országában – egyebek mellett Nagy-Britanniában, Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban, Kanadában és az USA-ban – van jelen, alkalmazottainak száma meghaladja a 10 ezret, éves bevételei pedig a 4,6 milliárd eurót.

A szándéknyilatkozat ünnepélyes aláírását követően tartott sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić államfő abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a beruházás Szerbia ipari-technológiai fejlődésének a motorja lehet. Szerbia az elmúlt években sajnos elveszítette helyét a világ repülőgépgyártó országainak a közösségében, ugyanakkor most visszatér Európa és a világ repülőgépgyártóinak égboltjára, fejtette ki Vučić, aki úgy értékelte, hogy a repülőgépipar a világ legrohamosabban fejlődő ágazata. Míg a gépkocsi-, vagy a tehergépkocsi-gyártók kénytelenek a majdani növekedés miatt aggódni, a repülőgépgyártók ennél sokkal jobb helyzetben vannak, hiszen ebben az ágazatban biztos a növekedés, véli az államfő, aki többször is köszönetet mondott a beruházónak, amiért Szerbiát választotta legújabb üzemének célországául.

Michael Schreyögg, a német gazdasági társaság igazgató bizottságának tagja azért a támogatásért mondott köszönetet, amit a szerb kormánytól kaptak. Szavai szerint a vállalatnak minél előbb szüksége van a szerbiai üzem kiépítésére, hiszen a karbantartás iránti kereslet az utóbbi néhány évben 30 százalékkal növekedett. Szerbia repülőgépmotor-javítási központ lesz, emelte ki az üzletember, aki szerint a Szerbia mellett szóló érvek a „megbízható infrastruktúra, az állami támogatás és a beruházási légkör”.

A vállalat szakemberei jelenleg évente 9,1 millió órányi nagyjavítást végeznek, a tervek szerint azt 400 ezer órával tudják majd növelni a szerbiai üzemnek köszönhetően.