2024. április 27., szombat

Bajmokon várják a helytörténészeket

A Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság május 11-én Bajmokon tartja meg évi közgyűlését. Az egyesület arra érdemesült tagjainak ez alkalommal átadják a társaság elismeréseit is. A helytörténeti kutatás során elért kimagasló eredményeikért díjaznak helytörténészeket, kutatókat ezúttal is. A nap folyamán bemutatják a társaság 9. Évkönyvét. Egy tanácskozás keretében a 1944/45-ös eseményeket dolgozzák fel, lesznek hazai és magyarországi vendégelőadók is. Táborosi László egy kiadványban foglalta össze a társaság elmúlt egy évtizedét, ennek a kiadványnak a bemutatójára is sort kerítenek. A Kalapis Zoltán Emlékérmet tavaly éppen Táborosi Lászlónak ítélték oda.

 A Délvidéki magyar golgota című vándorkiállítás is megtekinthető lesz a helyszínen, a megnyitóra a tanácskozás keretében kerül majd sor.

Tomik Nimród, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság elnökségi tagja elmondta, hogy idén jegyzik megalakulásuk 10. évét, ezért az első, alakuló összejövetelük helyszínére, Bajmokra térnek vissza a május 11-ére tervezett találkozójuk alkalmával.

Az eltelt tíz év tapasztalatai azt mutatják, hogy a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság működése is hozzájárult a helytörténészeink munkájának felértékelődéséhez. A soron következő, május 11-ei ülésen összefoglalják az elmúlt tíz év történéseit. Tomik Nimród hangsúlyozta, hogy az eseményre nemcsak a tagokat, hanem mindenkit szeretettel várnak, aki érdeklődik az egyesület munkája, a helytörténeti kutatások iránt.

A társaság tagjai rendre ott vannak a délvidéki magyarsághoz köthető történelmi jellegű megemlékezéseken, de önállóan is szakmai fórumokat szerveznek. A tematikus könyvkiadás terén is jelentős eredményeket sikerült elérniük az elmúlt egy évtized alatt. Támogatóik közül a Magyar Nemzeti Tanács, a tartományi kormány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Szekeres László Alapítvány, illetve Topolya Község Önkormányzata emelhető ki.