2024. április 27., szombat

Egyre több áldozata van a szír kormányerők támadássorozatának

Már 38 áldozata van - köztük 26 civil - a kormányerők és a velük szövetséges orosz csapatok négy napja kezdődött támadássorozatának az északnyugat-szíriai Idlíb és az északi Hama tartományban, sokan elmenekülnek az otthonukból - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) pénteken.

Az Idlíb tartományban levő Kafr Nabel közelében végrehajtott orosz bombázások egyike (Beta/AP)

Illusztráció: bombázás Idlíb közelében (archív felvétel: Beta/AP)

A civil szervezet szerint a kormányerők legalább 68 hordóbombát dobtak le helikopterekről Idlíb vidéki részeire és a vele szomszédos Hama több pontjára is.

A fehérsisakosok néven ismert mentőosztag egyik önkéntese azt mondta, hogy a támadások miatt sokan menekülnek a térségből, sokan pedig jobb híján olajfák alá húzódnak be a légi csapások elől.

Több aktivista arról számolt be, hogy a biztonsági helyzet miatt Idlíbben elmaradnak a pénteki közösségi imák is.

A szíriai állami média a héten katonai forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a hadsereg a térségben aktív terroristacsoportok állásait támadta Hamában.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt. A térségben emellett az Iszlám Állam nevű terrorszervezet alvó sejtjei is jelen vannak.

A Bassár el-Aszad vezette szíriai kormányt támogató Moszkva és a szíriai ellenzéket támogató Ankara tavaly szeptemberben megállapodott abban, hogy demilitarizált ütközőövezetet hoz létre egy 15-20 kilométer széles sávban az északnyugati tartományban a kormányerőket a felkelőktől elválasztó demarkációs vonal mentén. Noha bizonyos előírásokat azóta sem tartanak be a szemben álló felek, és rendszeresek a fegyveres provokációk is, eddig viszonylagos béke uralkodott az övezetben, és sokan attól tartanak, ez most véget ért.

Márciusban Damaszkusz már leszögezte: készek akár erővel is visszavenni a különböző ellenzéki milíciák fennhatósága alatt álló területeket.

Idlíb az utolsó ellenzéki bástya Szíriában. Aszad csapatai - mindvégig orosz katonai segítséggel - jelentős területeket foglaltak vissza az elmúlt hónapokban a szétszabdalt országban, ahol 2011 óta dúl polgárháború.