2024. május 8., szerda

A védővám felfüggesztését javasolták Pristinában

A koszovói kérdés kezelésének tekintetében Aleksandar Vučić sokat vár jövő heti találkozóitól

Pénteken is folytatódott a koszovói kérdés megoldásával kapcsolatos találgatás. Mint kiderült, az álláspontok továbbra is eltérnek, helyenként ugyanazon hatalmi struktúrán belül. Ismeretes, hogy Aleksandar Vučić államfő, továbbá a szerb államvezetés egyéb képviselői lassan egy évvel ezelőtt felelevenítették a múlt század kilencvenes éveinek elejéről származó elképzelést, hogy a szerbek és a koszovói albánok közötti ellentétet leghatékonyabban az egymástól való elkülönüléssel lehetne megoldani. Az Európai Unió vezető tisztségviselői és a tagállamok legbefolyásosabb vezetői elvetik ennek a lehetőségét, de Koszovóban is egyre kevesebben támogatják az elképzelést, főleg nem úgy, hogy az magába foglalja a Szerbia és a Koszovó közötti területcserét. Aleksandar Vučić szerint sokba kerül még Szerbiának, hogy a nemzetközi közösség nem támogatja a két nemzet egymástól való elkülönülésének elképzelését.

– Felvetésemet senki sem támogatta. Ennek az árát nem most fogjuk megfizetni, hanem húsz, vagy harminc év múlva. Abból, hogy egy szép napon valaki majd elismeri ötletem észszerűségét, nekem nem származik hasznom. Megtörténhet, hogy nem voltam kellőképpen meggyőző – fogalmazott Vučić.

A koszovói albánok azon kezdeményezésével kapcsolatban, hogy a Preševo-völgyi, albánok lakta helyi önkormányzatokat csatolják Koszovóhoz, az államfő leszögezte, hogy erre semmi esély. Vučić arról is meg van győződve, hogy a pristinai fél azért tart ki a tavaly novemberben a szerbiai és bosznia-hercegovinai termékekre elrendelt védővám mellett, mert ebben a nemzetközi közösség befolyásos képviselője támogatja.

Aleksandar Vučić elmondása szerint a következő néhány nap fontos lehet a koszovói kérdés jövőjének tekintetében. Május 8-án Rómában Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettessel és belügyminiszterrel találkozik. Salvini Olaszország legbefolyásosabb politikusa, ezért a lehető legtökéletesebb beszélgetőpartner a koszovói kérdés, valamint a Szerbia és az Olaszország közötti bilaterális kapcsolatok, továbbá Szerbia európai helyzetének tekintetében, húzta alá az államfő. Egy nappal ezt a találkozót követően Tiranába utazik, majd május 10-én Nišben részt vesz a katonai felvonuláson, sorolta Vučić, mondván, hogy a koszovói szerbek politikai képviselőivel a jövő héten esedékes bilaterális egyeztetéseket követően beszélget a hétfőn Berlinben megtartott csúcstalálkozóról, valamint a Koszovóval kapcsolatos egyéb találkozókról.

Mivel a szerbiai fél csak akkor hajlandó visszatérni Pristinával a tárgyalóasztal mellé, ha az hatályon kívül helyezi a védővámot, előrelépésnek tekinthető Kadri Veseli, a koszovói parlament elnökének azon kijelentése, hogy a védővámot legalább fel kell függeszteni. A védővám elrendelése Pristina egyik legjelentősebb döntése volt, ugyanakkor mivel Donald Trump, az USA elnöke annak felfüggesztését kéri, Pristinának eleget kell tenni ennek a kérésnek. Koszovónak nem szabad az USA álláspontjával ellenben fellépnie, nyomatékosította Veseli.