2024. április 27., szombat
Szerb Nemzeti Színház

Megérte kivárni

Nagyon szép volt az előadás. Másfél éve várunk a belépőjegyekre, de tényleg megérte! – mondta A varázsfuvola c. gyermekopera előadás után Erdély Violetta óvónő, aki Takács Gabriella kolléganőjével az újvidéki Pitypang (Maslaćak) óvoda Cinege csoportját, a 3-tól 7 éves korú gyerekeket kísérte a székvárosi Szerb Nemzeti Színházba.

A Die Zauberflöte für Kinder c. opera szövegét Emmanuel Schikaneder írta, a zenéjét Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) szerezte. A zenés-színpadi művet 1791. szeptember 30-án mutatták be először, és nagy sikert aratott. A varázsfuvola története mese, telis-tele varázslatos elemekkel, titokzatos vidékekkel, gonosz és jó erőkkel. Mindezek mellett még a zenéje is csodálatosan szép – nem csoda, hogy az egyik legnépszerűbb opera lett a világon! Vidámsága, játékossága miatt nemcsak a legkisebbek, hanem a felnőttek is élvezik. E gyermekoperát interaktív előadásban nemrég láthattuk a színház Jovan Đorđević-színpadán, 35. és 36. alkalommal. A nagy sikerű darab Ksenija Krnajski rendezésében, Željko Piškorić egyszerű, ötletes színpadterve alapján és Senka Ranosavljević jelmezeiben. A 2016. május 21-ei bemutató óta, immár harmadik éve élvezi a gyerekek újabb és újabb csoportja. Interaktív jellege miatt ők és a kísérőik a színpadon foglalnak helyett, onnan látják minden mozdulatot, az érzelem minden rezdülését, és mindent, ami tőlük szinte karnyújtásnyira történik.

Legutóbb Milovan Filipović színész játszotta a narrátor szerepet. Az operaszerző Mozartról elárulta, nincs köze a Mozartról elnevezett fogadóirodákhoz. Szólt az operaműfajról, bemutatta a hangszereket és Mikica Jevtić karmestert.

A gyerekek izgalommal kísérték a színpadon történteket. Szurkoltak Taminónak, az ifjú hercegnek, aki egy óriáskígyó elől menekülve erejét elveszítve ájultan rogyott össze.

Hogyan alakult további sorsa? A veszélyes útra induló ifjú a három hölgytől kapott varázsfuvola hangjával képes lecsillapítani a leggonoszabb szenvedélyeket is. A herceg másik kísérője a veszélyes úton az udvarhölgyek felszólítására Papageno lesz.

Az Éj királynőjének három udvarhölgye Papagenót hazudozása miatt azzal bünteti, hogy lakatot kattantanak a szájára.

A opera végén a világosság messzire elűzi a gonoszságot és a bűnt. Kicsik-nagyon elégedetten tapsoltak a fentebb említett szereplőkön kívül Papagenának (Maja Andrić), az Éj királynőjének (Marija Cvijić), Sarastrónak (Goran Krneta), Monostatosnak (Igor Ksionžik), Udvarhölgyeknek (Vesna Varagić, Svjetlana Mašić, Jasna Kastel), Tündéreknek (Jasna Milivojević, Etel Koči, Sofija Stanić), Őröknek (Marko Skendžić, Jovan Pejić, Predrag Šepelj). Elröppen az egy óra, mert az előadás során a mesélő ügyesen bevonta a történésekbe a nézőket, ébren tartotta a figyelmüket, érdeklődésüket...

A gyerekek, akik kiskorukban élményként élik meg a zene és a színház csodás világát, egy életre be lesznek oltva a zene-, a dráma- és a képzőművészet csodálatos világával...