2024. április 23., kedd
SZAKSZERVEZETI TÜNTETÉS BELGRÁDBAN

Magasabb fizetést és több munkásjogot!

Szerbiában a minimálbér továbbra sem éri el a minimális fogyasztói kosár értékét

Akárcsak a korábbi években, az idén is a május 1-je, a munka ünnepe alkalmat adott a szakszervezeteknek arra, hogy rámutassanak: a társadalom egyre ritkábban foglalkozik a munkásjogok jelentőségével, miközben a munkások egyre inkább szembesülnek  elvesztésükkel. A szakszervezetek az idén is megszervezték egységes tüntető sétájukat Belgrád utcáin. Ezúttal a Magasabb fizetések – a megmaradásért és fennmaradásért jelmondattal vonultak végig a főváros központjában.

Fotó: Stanyó Károly

Fotó: Stanyó Károly

Ljubisav Orbović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke a médiának nyilatkozva elmondta, az idén is adóztak azon munkások emlékének, akik 1886-ban Chicagóban kiharcolták a nyolcórás munkaidőre való jogukat, de egyben szerettek volna rámutatni az aktuális problémákra is.

– A munkavállalók sajnos nagyon súlyos gondokkal küszködnek, a bérnövelések ellenére is alacsonyak a fizetések. Az alacsony alapfizetés miatt nehéz elérni a rendes életszínvonalat és átlagot. Szerbiában a minimálbér továbbra sem éri el a minimális fogyasztói kosár értékét, és az átlagfizetés 40 százalékkal alacsonyabb az átlagos fogyasztói kosár értékétől – mondta Orbović.

Ranka Savić, a Szerbiai Szabad és Független Szakszervezetek Egyesületének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy évek óta ugyanazok a megállapítások hangzanak el a munka ünnepén: a munkások jogai háttérbe szorultak és a munkavállalók még soha nem voltak nehezebb helyzetben. Az új munkatörvény csak megkönnyítette a felmondás módját, ezért a foglalkoztatottak folyamatosan félelemben élnek, mivel a felmondás lehetősége állandóan ott lebeg a fejük felett. A félelem pedig jó lehetőség a munkaadóknak, hogy visszaéljenek a munkavállaló helyzetével.

A Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége és a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet közösen szervezte meg Belgrádban a tüntető sétát. Mint a felvonuláson  hangoztatták, egy igazságosabb világ érdekében hallatják a hangjukat. Azt szeretnék, ha a munkások érvényesíthetnék jogaikat, növekednének a fizetések, miközben a fiatalok is lehetőséget kapnának az érvényesülésre.

Tegnap a szakszervezeti képviselők a Nikola Pašić téren gyűltek össze, majd elsétáltak a Dimitrije Tucović tiszteletére felállított emlékműhöz. A felvonulást nem támogatta a Sloga Szerbiai Szakszervezetek Egyesülete, sem a Szerbiai Katonai Szakszervezet, mert szerintük a felvonuló szakszervezetek nem a munkások jogait képviselik, hanem azokét a szakszervezeti képviselőkét, akik eladták magukat, és aktivitásaikkal csak a pénzügyi támogatóikat népszerűsítik.