2024. április 19., péntek
ZENTA

Mementó

Vasárnap délután a zentai zsidó temetőben megemlékező ünnepséget tartottak a zentai zsidók deportálásának hetvenötödik évfordulója alkalmából a zsidóüldöztetés éveiben elhurcolt és kiirtott vértanúk emlékére.

Szabados Róbert a megemlékezésen(Szögi Csaba felvétele)

Szabados Róbert a megemlékezésen(Szögi Csaba felvétele)

1944. április 25-én polgármesteri hirdetmény szólította fel a zentai zsidókat, hogy másnap reggeltől nem hagyhatják el a lakásukat. Április 27-én Szegedre szállították őket, majd május 27-én Auschwitzba. A becslések alapján 1300 zentai lakost deportáltak, közülük mindössze 253-an tértek vissza.

Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke megemlékezésében elmondta, az együttélés követendő példája a 20. század elején érte el csúcspontját, amelyben a zentai zsidóság különleges közösség volt. A Jugoszláv Királyságban az ortodox irányzatú közösségek központja Zenta volt. Nem sokkal később hangzott el mind többször, mind több helyen egy szó, amely az emberi méltóságot taposta, végül pedig gázkamrákba juttatta embertársainkat: az antiszemitizmus. E szó által alakult ki az eszme, amely szerint a másság idegen test, bűn és olyan veszély, amely ellen védekezni emberölés árán is érdemes. Ez vezetett el a holokausztig, amelyben Zenta zsidó közössége szinte teljes mértékben megsemmisült. Szabados felhívta a figyelmet, hogy ma is számos hasonló, hátborzongató szó hangzik el, ezért fontos gyermekeinket az együttélés értékeinek megbecsülésére nevelni, hogy egy szebb jövőben érjék meg a felnőttkort.

Őt követően Zenta község polgármestere, Czegledi Rudolf is megtartotta beszédét, amelyben hangsúlyozta, emberi kötelességünk, hogy megemlékezzünk az egykoron elhurcolt polgártársainkról, hiszen velük volt teljes ez a község, éppen ezért minden lehetséges módon küzdenünk kell azért, hogy ilyesmi soha többé ne essen meg, és megálljt kell parancsolnunk az egymással szembeni gyűlöletkeltésnek.