2024. április 27., szombat
SZABADKA

Kovács és Jánosi tornagyőzelme

A törökkanizsai Kovács Ádám és a győri Jánosi Luca győzelmével ért véget Szabadkán az ITF nemzetközi tenisztorna, melyet a 18 éven aluliak számára rendeztek. Mindkét döntőt a szabad ég alatt kezdték a versenyzők, csakhamar azonban megeredtek az ég csatornái, és a döntő labdamenetekre már a Spartacus Teniszklub csarnokában került sor.

A fiúk döntőjében a törökkanizsai születésű, korábban a Zentában, ma a Spartacusban játszó Kovács Ádám 6:4, 6:2 arányban legyőzte a belgrádi Marko Topót. Kovács a döntőig vezető úton az osztrák Benedictet, az első kiemelt kínai Lut, a lengyel Orlikowskit és Pieczonkát, az elődöntőben pedig a szerb Stefanovićot búcsúztatva került be a döntőbe. A jó iramú, látványos pontokban bővelkedő fináléban Kovács két játszmában diadalmaskodott Topo felett, ezzel pályafutása eddigi legnagyobb sikerét jegyezte.

Nagyon boldog vagyok, hogy megnyertem ezt a rangos tornát, nagyon sokat dolgoztam érte az utóbbi időben. Az eleje kicsit nehezen indult, de gyorsan belejöttem, és ezután saját játékomat tudtam játszani. Pszichikailag a döntő volt a legnehezebb, mivel először kerültem abba a helyzetbe, hogy a tornagyőzelemért játszhattam, így valamelyest ideges voltam, viszont fizikailag a lengyel Pieczonka elleni negyeddöntő vett leginkább igénybe, ahol egy hosszú meccsen nyertem. Idén szeretnék az ATP-ranglistára kerülni, de ez nem lesz egyszerű – mondta Kovács, aki ötéves korában Zentán, Györe László korábbi edzőjénél, Palágyi Miklósnál kezdett teniszezni.

A női döntőben az első kiemelt győri Jánosi Luca már 4:1-es hátrányba került a szabadkártyás szerb Tijana Stojanović ellen, ám a magyarországi lány ekkor sebességet váltott, és zsinórban hat játékot hozva megnyerte az első játszmát. A második szettben Jánosi 3:0-s előnyhöz jutott, ekkor a lányok a kinti pályáról a csarnokba költöztek, ami kissé megzavarta a magyarországi játékost. Stojanović 3:2-re feljött, de ezt követően már csak egy játékot nyert, így Jánosi 6:4, 6:3-as győzelemmel megnyerte a tornát. A győri játékos játszmát sem veszített a hat mérkőzés során, hiszen a román Marcót, az osztrák Répásit, a horvát Vukičevićet, a szlovén Gorinšeket, a szlovák Zuffovát és a szerb Stojanovićot is egyaránt két szettben győzte le.

Nagyon kemény héten vagyok túl. A döntő volt a legnehezebb, hiszen kint, nagyon puha pályán kezdtünk, amit mire megszoktam, az ellenfelem már 4:1-re vezetett. A második szett kicsit simább volt, viszont megzavart, hogy bejöttünk, mivel a teremben sötétebb volt, és a pálya is sokkal gyorsabb. Célom, hogy jövőre indulhassak a Grand Slam-tornák selejtezőjében, amihez az első százötven közé kell kerülni a világranglistán. Jelenleg a 270. helyen állok – mondta Luca.

Eredmények, fiú egyéni, döntő: Kovács–Topo 6:4, 6:2. Páros: Maikel De Boes/Noah Martens (belgák)–Dražen Petrović/Vladan Tadić (boszniaiak) 6:2, 6:7, 10:7. Lány egyéni, döntő: Jánosi–Stojanović 6:4, 6:3. Páros: Luna Ćirić Bagarić/Stefanie Costache (horvát, román)–Maja Marusinova/Sara Suchankova (szlovákok) küzdelem nélkül, a szlovák páros nem állt ki a mérkőzésre.