2024. április 27., szombat

Tiszteletbeli bizottságot kapott az Újvidék 2021 Alapítvány

Ana Brnabić kormányfő tegnap részt vett az Újvidék 2021 – Európa Kulturális Fővárosa Alapítvány Tiszteletbeli Bizottságának első, alakuló ülésén. A bizottság tagjai közé beválasztották Aleksandar Vučić államfőt, Igor Mirović tartományi kormányfőt, és Miloš Vučević újvidéki polgármestert.

A kreatív városnegyed már javában épül, a Stefan despota sugárútra már nem lehet ráismerni(Ótos András felvétele)

A kreatív városnegyed már javában épül, a Stefan despota sugárútra már nem lehet ráismerni(Ótos András felvétele)

Nemanja Milenković alapítványigazgató és Dušan Kaličanin programigazgató a tiszteletbeli bizottság tagjainak bemutatták az Újvidék Európa Fővárosa 2021-ben projektum eddigi eredményeit, akárcsak a több száz, művelődési előjelű elképzelést felölelő, az elkövetkező időszakra vonatkozó tervcsomagot.

A péterváradi óváros és a vár infrastrukturális fejlesztéséről, a Kreatív negyed megépítéséről, városi koncerttermek kialakításáról, a leendő balettiskoláról, továbbá hat városi és három szerémségi művelődési állomás létrehozásáról beszéltek. Újvidék az első olyan város az uniós csatlakozásra váró országok mezőnyében, amely elnyerte az EKF címet.

Az Újvidék 2021 projektumot a művelődési előjelű, kreativitáshoz kapcsolható városi tartalmak fejlesztéséhez alapot adó platformként álmodták meg, olyan csomagként, amely urbánus regenerációt, nemzetközi hírnévnövekedést, és turistákat hoz-vonz majd az elkövetkező években úgy Újvidékre, mind Szerbiába.

Az elképzeléseket több tematikus csoportba sorolták a város kultúrpolitikájának kibontakoztatása érdekében. A tiszteletbeli bizottságot azért alakították meg, hogy ennek a komplex és a város, az ország alkotóiparára és imázsára nézve különösen jelentős ötletegyüttesnek folyamatos támogatást biztosíthasson.