2024. április 27., szombat
NBA

A karriercsúcs sem volt elég

Hatalmasat játszott Nikola Jokić, a Denver szerb centere San Antonióban, a Nuggets mégis 120:103 arányú vereséget szenvedett a nyugati főcsoport-negyeddöntő hatodik mérkőzésén, és nem tudta lezárni a szériát. A zombori játékos karriercsúcsot jelentő 43 pontot rámolt be a Spursnek, e mellé 12 lepattanót szedett le és 9 gólpasszt osztott ki, vagyis csapata pontjainak majdnem a felében benne volt.

A San Antonio azonban csak Nikolát nem tudta megfékezni, a vendégek többi nagy dobóját sikeresen levédekezte – Murray 16, Harris 14, Millsap 12 pontig jutott –, és jobb csapatjátékkal végig kézben tartotta az eredményt. Aldridge (26) és DeRozan (25) mellé Rudy Gay 19 ponttal szállt be a padról, és hibátlanul triplázva oroszlánrészt vállalt abban, hogy a házigazda a végén fölényes győzelmet arasson, kiharcolva a hetedik, továbbjutásról döntő mérkőzést. Ezt az összecsapást vasárnap hajnalban játsszák a denveri Pepsi Centerben.

Az Euroligában a címvédő Real Madrid után az alapszakaszgyőztes Fenerbahçe is bejutott a final fourba, miután idegenben verte a Žalgirist, és 3:1-es eredménnyel lezárta a negyeddöntős sorozatot.

Elhunyt a Boston legendája

Hetvenkilenc éves korában elhunyt John Havlicek, aki nyolc bajnoki címet nyert a Boston Celticsszel az NBA-ben. A legendás sportoló egész pályafutása során, 1962-től 1978-ig a Bostont erősítette, amelyben máig ő tartja a lejátszott mérkőzések rekordját 1270-nel, illetve a legtöbb dobott pont csúcsát 26 395-tel. Az 1974-es döntő legjobbjává választották, 13 All Star-gálán lépett pályára, és 16 szezon alatt meccsenként 20,8 pontot, 6,3 lepattanót, valamint 4,8 gólpasszt átlagolt. Pályafutásának befejezése után a klub azonnal visszavonultatta 17-es mezét, az NBA-ben pedig beválasztották minden idők legjobb 50 kosarasa közé.