2024. május 10., péntek

Élet a meseházikóban

Nem csak a mesékben és a rajzfilmekben léteznek gomba, eper és sütőtök formájú, vagy éppen kacsalábon forgó házikók

Újvidéktől 14 kilométerre található Csenej településen nem lehet nem észrevenni a telket, melyen az udvarban több különleges alakú házikó található. Van olyan, amely immár tízéves, és olyan is, amely pár héttel ezelőtt került ki a műhelyből, ahol már készül is a következő különleges meseházikó. Radoslav Kremenović 1997-ben alapította vállalatát, a házikók építésével pedig 2011 óta foglalkozik aktívan. Az egész család, azaz felesége, Đuđa, és lányuk, Danijela is kiveszi a részét a munkálatokból, valamint két mesterember is segédkezik a családi vállalkozásban. Danijela az enteriőr berendezéséért is felelős, és mint minden hölgy, legjobban a bevásárlási körutakat élvezi, de a vakolat felkenésben is mesterien megállja a helyét.

A Kremenović család és meseházuk (Dávid Csilla felvétele)

A Kremenović család és meseházuk (Dávid Csilla felvétele)

Nem csak a mesékben és a rajzfilmekben léteznek gomba, eper és sütőtök formájú, vagy éppen kacsalábon forgó házikók. Vagy, ha éppen a Gyűrűk ura film hangulatát idéző hobbit-házikót szeretnénk, az sem lehetetlen, hiszen a Kremenko családi vállalkozásban nem ismernek határokat. A következő nagy projektjük egy kalózhajó megépítése, amelynek árboca 8 méter magas lesz, és a kalózhajóban szobák lesznek, a fedélzeten pedig napozni is lehet.

Egy innovatív építkezési módról van szó, amely a hagyományos téglafallal ellentétben, sokkal több formára ad lehetőséget. A horizontális és a vertikális betonfal a múlté, ezentúl gömb alakú fal is körbevehet bennünket. A részletekről az ötletmegálmodóval, Radoslavval beszélgettünk, aki éppen a pincében szorgoskodott, a csapat többi tagjával együtt.

Honnan jött az ötlet, hogy mesébe illő házakat építsenek, és valójában miből is készülnek ezek az objektumok?

− Az ötlet valójában onnan eredt, hogy itt Csenejen, ezen a telken, egy kőből készült objektum-együttest terveztünk kiépíteni, olyan házikókkal, amelyek beleillenek e meseszerű környezetbe. Kutattunk, kísérleteztünk és végül rátaláltunk erre a modern építészeti módra. A találmányt szabadalmaztattuk, és már több kitüntetésben is részesültünk, két Nikola Tesla-aranyplakettünk is van, amelyekre nagyon büszkék vagyunk. Az egyiket a dizájnra, a másikat pedig az építési módra kaptuk. Innovatív építkezési folyamatról beszélünk, a Teraz (Termoarmirani zid) hőszigeteléssel ellátott fal elnevezést adtuk neki, amely rácsszerkezetű vasból, sztiroporból és több réteg cementhabarcsból készül. Ezt követi a festés, ahol a nyomtatott fal technikát alkalmazzuk, amely a fa, kő, tégla, gyökér stb., struktúrájának az utánzatát jelenti. Kültéri és akril festéket használunk, amelyek vízállóak. A ház alapzatát egy erős alváz képezi, amelyen kis kerekek is vannak, így a ház mobilis.

Az objektumokra nem kell építési engedély és hosszú élettartalmúak. Nyolc éve foglalkozunk aktívan a házak építésével, és azt mondhatom, hogy az utóbbi két-három évben igen felkapottak és keresettek lettek. Hálás építkezési folyamat, hiszen a házak kiválóan hőszigetelnek és ezt a gyakorlat is bizonyítja. A házakat gyorsan fel lehet melegíteni, fél vagy maximum egy óra kell hozzá, és a téli hónapokban is lakhatásra alkalmasak. Ezzel a technikával kutyaházakat is készítünk, valamint hatalmas virágcserepeket, hordókat. Különben lehet még alkalmazni kerítések, medencék, víztárolók, hajózásra alkalmas tárgyak és még sok más dolog megépítésére is.

Pattogatott kukoricát vegyenek! (Dávid Csilla felvétele)

Pattogatott kukoricát vegyenek! (Dávid Csilla felvétele)

A pincében már készül az új kilencméteres házikó (Dávid Csilla felvétele)

A pincében már készül az új kilencméteres házikó (Dávid Csilla felvétele)

Mi mindent található egy ilyen házban?

− A házak igaz, hogy mesébe illőek, de teljesen funkcionálisak. Ami azt jelenti, hogy minden megtalálható bennünk, ami egy valódi házban is, és ami a mindennapi élethez szükséges. Rákapcsolhatók a villany- és vízvezetékre, van szennyvíz-levezető csatornájuk, teljesen felszerelt fürdőszoba, konyha, frizsider, kandalló, amelyet kívülről rostélyként is lehet használni. Berendezett nappali, kényelmes kihúzható ágy, asztal, székek, a lépcső alatt szekrény, galéria stb. Igaz, hogy minden minimalizált, de teljesen lakható házikóról van szó.

Kik a vevők és merre szállították el a házakat?

− A vevők főleg olyan emberek, akik ezeket a házakat kiadják bérbe. Szóval már van egy bizonyos hétvégi pihenő együttesük, és egy gomba alakú ház éppen beillik oda. De vásárolnak házakat saját szükségletre is, hétvégi háznak vagy értékesítési objektumnak. Újvidéken a Vojvodina Sport- és Üzletközpont (SPENS) előtt egy doboz pattogatott kukoricára emlékeztető házikó áll, amelyben azt is árusítanak. Az egyik vevőnk egy eper alakú házikót álmodott meg, hiszen epertermesztéssel foglalkozik. Egy mézeskalács házat is készítettünk, amely Szendrődön (Smederevo) van, hiszen a tulajok mézeskalács készítésével és árusításával foglalkoznak. Azt mondják, hogy megduplázódott a kereset, hatalmas érdeklődést váltottak ki a házikóval. Nincs lehetetlen számunkra, minden formát meg tudunk építeni. A vevők eljönnek hozzánk egy különleges házikót ábrázoló fényképpel, és amikor elkészül a ház, nem akarják elhinni, hogy úgy néz ki mint a képen. Szinte mindenki azt mondja, hogy felülmúltuk az elvárásaikat. Ennek az építkezési folyamatnak az is az előnye, hogy a vevők valójában a projektőrök. A legkeresettebb a gomba alakú kuckó. A házak megtalálhatók Szerbiában, de külföldön is, Szlovéniában, Szlovákiában, Lengyelországban és Montenegróban. Vannak már érdeklődők Ausztriából, Németországból és Franciaországból is, azt lehet mondani, hogy felkeltettük az emberek érdeklődést. Ez csak a kezdet, merem állítani, hogy ennek a fajta építkezésnek fényes jövője van. Japánban már egész városnegyedeket építenek fel ilyen technikával, hiszen szeizmikus területről van szó, és ezek a házak könnyen mozdíthatóak vagy olcsón újraépíthetőek. A házak soha nem veszítik el eredeti alakjukat, ha pedig kívülről megsérülnek, az könnyen javítható. A faházak idővel összeszáradnak vagy elrohadnak. A mi házainkkal ez nem történhet meg. A tíz évvel ezelőtt felépített házon a mai napig egy repedés sem jelent meg.

Gombafuvarozás (Dávid Csilla felvétele)

Gombafuvarozás (Dávid Csilla felvétele)

A négylábú kedvenceknek is készülnek házikók (Dávid Csilla felvétele)

A négylábú kedvenceknek is készülnek házikók (Dávid Csilla felvétele)

Milyen méretekben készülnek az objektumok?

− Az egyik gombaház 25 négyzetméteres, nappali, fürdőszoba, konyha és dupla galéria van benne. Itt nyolc ember komótosan megfér. A legkisebb házikó amit készítettünk, az a pattogatottkukorica-házikó, amely másfélszer másfél méteres. A legnagyobbat pedig most készítjük a műhelyben, a hossza 9 méter. Vigyáznunk kell arra a szállítás végett, hogy a házak ne haladják meg a 2,5 méter szélességet, a 4 méter magasságot, és a 3,5 tonna súlyt. Ezeket a méreteket betartva, probléma nélkül lehet utánfutón szállítani. A ház falának a vastagsága is változó, az átlagos az 12 centiméter. Ez a vastagság kiváló hang- és hőszigetelést biztosít, de ha szükséges, akkor meg tudjuk növelni a vastagságot is, egyszerűen vastagabb sztiroport használunk.

Sztiropor az alapanyaguk, vajon milyen súlyúak az objektumok és mennyi időre van szükség, hogy elkészüljön?

− Első ránézésre mindenki azt gondolja, hogy a sztiropor miatt könnyűek, és egy erősebb szél alkalmával elgurulnak. De ez természetesen nem így van, hiszen két tonnánál is többet nyomnak a házak. A súly függ attól is, hogy mi mindent tartalmaznak belül. Az elkészítési időtartam is attól függ, hogy a vevőnek milyen kívánságai vannak. Egy szlovén vásárlónk négy egyszerűbb házikót rendelt, amit mi kemény három hónap munkával készítettünk el. Ha gyári előállításról lenne szó, akkor nagyon gyorsan menne a folyamat, de nekünk ez egy kis családi vállalkozás, és csak öten veszünk részt a munkálatokban. Mindegyik házikó egyedi, nem csináltunk még két egyformát. Saját magunknak is építettünk egy házikót. Az a tervünk, hogy az idén körbejárjuk vele a különböző európai építészeti és energetikai kiállításokat, hogy az emberek megismerjenek bennünket és személyesen is megtapasztalják, hogy valójában mivel foglalkozunk. Sokan azt gondolják, hogy ezeknek az objektumoknak csak dekoratív jellegük van, de amikor bemennek, akkor ámulatba esnek.

Belül kandalló…(Dávid Csilla felvétele)

Belül kandalló…(Dávid Csilla felvétele)

…kívül rostélyos. (Dávid Csilla felvétele)

…kívül rostélyos. (Dávid Csilla felvétele)

Mennyibe kerül egy gombaház?

− Az árat a négyzetméter határozza meg, azaz egy négyzetméter 500 euróba kerül. Mindegyik háznak különböző az ára, és sok minden befolyásolhatja, főleg a vevő kérése, hiszen valaki különböző díszítési motívumokat is szeretne a házra tetetni. Jelentkezett Svédországból egy vevő, és azt mondta, hogy hihetetlenül korrekt árat szabtunk meg. Igyekszünk mindig egy kis meglepetést is tenni a házikókra, hogy még érdekesebbek és mesésebbek legyenek. Például az egyiken egy kis mókus, a másikon pedig egy bagoly található. A vevők nagyon megörülnek ezeknek a meglepetéseknek.

Garanciát kapnak a vevők?

− A garancia az 5-től 10 év, de magának a háznak a szavatossága több mint száz év is lehet. Olyan adataink is vannak, hogy a sztiropornak a természetben mintegy 500 év kell ahhoz, hogy lebomoljon. Az eddigi tapasztalataink és a vevők visszajelzései is azt bizonyítják, hogy a házikók hosszú életűek. A karbantartásuk nagyon egyszerű, ha esetleg ráesik egy nagyobb faág, vagy benyomódik az oldala, akkor az speciális cementkeverékkel kiegészíthető és újrafesthető. Ha esetleg a sötétebb színű festék a tűző naptól elveszíti eredeti pigmentációját, akkor az is gyorsan és könnyen orvosolható. Eddig még nem volt egy reklamáció sem. Állandóan tartjuk a kapcsolatot a vásárlókkal, hiszen nekünk is jólesik visszahallani a véleményeket, benyomásokat, tapasztalatokat.