Még több befektetés várható

hgy

2019. április 26., 09:11

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere tegnap sajtótájékoztatót tartott a legfontosabb, stratégiai befektetésekről. Ezek közé sorolta az Újvidék Gyógyszertár helyzetének a megoldását, a Vojvodina Sport- és Üzletközpont (SPENS) működésének a stabilizálását és az új, nyilvános garázsok megépítését.

Több fontos befektetésről beszélt tegnap sajtótájékoztatóján Újvidék polgármestere, ezek közé tartoznak többek között a nyilvános parkolók, a SPENS működésének a konszolidálása, valamint az Újvidék Gyógyszertár koncessziós projektuma

Több fontos befektetésről beszélt tegnap sajtótájékoztatóján Újvidék polgármestere, ezek közé tartoznak többek között a nyilvános parkolók, a SPENS működésének a konszolidálása, valamint az Újvidék Gyógyszertár koncessziós projektuma

– Ami az Újvidék Gyógyszertár sorsát illeti, a németországi Benu gyógyszertár 4 238 753 eurót kínált fel a magánpartnerség keretében meghirdetett versenypályázaton, ami 362 375 euróval több, mint a minimális felkínált összeg a 15 éves koncessziós szerződés megkötésére. Büszkék vagyunk arra, hogy Újvidék az első olyan város az országban, amely megoldotta az állami gyógyszertárak működésének a gondját. Az állami magánpartnerségi és koncessziós bizottság jóváhagyta az újvidéki gyógyszertárak 15 éves bérbeadását, a mi projektumunk példaként szolgálhat a többi önkormányzatnak arra, hiogy miként oldható meg ez a jelentős gond. Elégedettek vagyunk azzal, hogy egy világhírű vállalattal sikerült megállapodni, és azt hiszem, elégedettek lehetnek a gyógyszertárakban dolgozók is, mert olyan munkaadójuk lesz az elkövetkező 15 évben, amely törvényes keretek között működteti majd a vállalatot. A szerződésben foglaltak alapján 15 évre írtuk alá a koncessziós egyezményt, az önkormányzat maradt az Újvidék Gyógyszertár ingatlanjainak és ingóságainak az egyedüli tulajdonosa. A szerződés megkötését követő 25 napon belül a Benu köteles csaknem 3 millió eurót befizetni a városi kasszába. A németországi partner eddig két banki garanciát adott át, a harmadikat pedig a szerződés megkötése után kapjuk meg, amire a tervek szerint júniusban kerül sor. A Benu kötelessége, hogy megtartsa a gyógyszertárakban dolgozó 46 munkást. A város csupán a veterniki gyógyszertár működésének irányítását tartja meg, a dolgozók abban az esetben is a munkahelyeiken maradnak, ha esetleg valamilyen probléma merülne fel a koncesszió során – hangzott el a városházán.

Április 8-áig adhatták át a versenypályázatra a nyilvános garázsok projektumait, amelyeket hét helyen terveznek megépíteni a városban. Több ajánlat is beérkezett.

– Az ajánlatok közül az egyik egy nagy, kínai vállalattól érkezett, ebben a pillanatban ők rendelkeznek a legnagyobb greenfield befektetéssel az országban. Harminc millió eurót ajánlottak fel négy garázs megépítésére. Ezek közül az egyik a Modena utcában, a másik a Szabadság téren, valamint a Platón püspök utcában és a Safáryk utcában lesz. Három mélygarázsról és egy felszíni garázsról van szó. A nyár végéig kiírjuk a koncessziós pályázatot, és akkor tudjuk majd, mekkora lesz az önkormányzat részesedése a garázsok nyereségéből. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az év végéig elkezdődhetnek a munkálatok – hangsúlyozta Vučević.

A Vojvodina Sport- és Üzletközpont működtetésére 7 ajánlat érkezett három külföldi és 4 hazai vállalattól. Az elképzelések megfogalmazói egymástól eltérően, teljesen más és más koncepció alapján kívánják energetikailag hatékonnyá tenni a sportközpontot.

– Kellemesen meglepődtünk azon, hogy ilyen sok ajánlat érkezett a SPENS működtetésére, meglátjuk, melyik modell lesz a legelfogadhatóbb. A sportközpont hiányát az utóbbi időben 650 millió dinárral csökkentettük, az elkövetkező időszakban 68-al kevesebb dolgozója lesz a sportközpontnak, ami évente 66 milliós megtakarítást jelent. Az önkormányzat ezenkívül azt tervezi, hogy több bankkal és partnerrel tárgyalásokat kezdeményez a SPENS külső szigetelése felújításának az érdekében, azzal, hogy szeretnénk megtartani az épület jelenlegi külalakját. Meg kell még oldani a SPENS területén működő üzlethelyiségek sorsát is, elhelyezni egy óvodát és egyetemi pontokat is kialakítani – magyarázta a polgármester.

Vučević kitért a leendő újvidéki Barry Calebaut csokoládégyár első dél-kelet európai befektetésére is.

– Ötvenmillió eurós beruházásról van szó, 100 dolgozót foglalkoztatnak majd a tervek szerint. 2021-ben csúcsminőségű csokoládé- és kakaókészítményeket készítenek majd Újvidéken. Több szerbiai város is szóba került a csokoládégyár kapcsán, és mi a szerb kormány és a szerb elnök ajánlásának köszönhetjük, hogy mellettünk döntöttek. Ezenkívül, bejelentették a németországi BMTS vállalat befektetését is, amely turbókompresszorokat gyárt személygépkocsik számára, nagyságrendben a világ ötödik, ilyenfajta vállalatáról van szó. Ez egy 50 millió eurós befektetés, 445 dolgozót foglalkoztat majd az üzem, köztük 50 mérnököt a kutatóközpont részlegében. A tervek szerint a Lear gyár mellett épül meg az üzem – mondta, majd így folytatta: – Büszke vagyok az elért eredményekre, világhírű vállalatok jelentették be befektetései szándékukat városunkban, ami azt jelenti, hogy megfelelő az üzleti környezet, a biztonság és az infrastruktúra. A város számára újabb pénzeszközöket, munkahelyeket jelentenek ezek a befektetések, tehát a jövőben több olyan városi beruházást engedhetünk majd meg magunknak, amelyek javítják a polgárok életminőségét – mondta Vučević, majd köszönetet mondott munkatársainak, azoknak, akik lehetővé tették az említett befektetési projektumok megvalósítását.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége