2024. április 27., szombat

Az idén is nyári táborok

Bácskossuthfalvi szünidei élménytenger

Az idén sem marad el az Ady Endre Művelődési Központ és a Szabadidő-szervezők Egyesülete által közösen szervezett nyári táborozás, amelyet július 7-e és 14-e között a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskolában tartanak meg.

Besnyi Szabolcs, a nyári táborok vezetője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Besnyi Szabolcs, a nyári táborok vezetője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az immár 20. ügyességi és készségfejlesztő játék táborban, a 27. MIT-táborban a keretmesét az általános iskolásoknak a Föld körüli utazás adja, a Flúgos futam alapelemeivel vegyítve – A 16. kamasztábor alaptematikája a középiskolások részére Hollywood és annak hangulata körül forog. Ezúttal is nagy népszerűségnek örvendenek a gyerekek körében a tematikus foglalkozások, ezt bizonyítja, hogy a táborlakók számára előirányozott helyek már szinte beteltek – tudtuk meg Besnyi Szabolcs táborvezetőtől.

– Ebben az évben valamennyi táborozónk idejében jelentkezett a honlapunkon, nehogy lemaradjon az élményadagjáról. Már nagyon korán betelt például az önismereti altábor, ahova 76 jelentkezőt tudtunk fogadni. A fitneszcsoport is nagyon népszerű az idén, nagyon korán megteltek a szabad helyek, mint ahogy a focitábort és a makettcsoportot is egy-kettő lefoglalták – nyilatkozta a táborvezető, aki elárulta azt is, hogy a szervezői csoportban is nagyobb volt a jelentkezési lendület, így csupán néhány hely maradt szabadon.

– A szervezői csapatunkban olyan önkéntes ifjak jelentkezésére számítunk, akik betöltötték a 19. évüket és – nemzetiségtől függetlenül – beszélik a magyar nyelvet. Nem feltétel a megkezdett felsőfokú tanulmány, de az lényeges, hogy a segítőnk szeresse a gyerekeket, szívesen és türelemmel foglalkozzon velük. Aztán a rugalmasság és az ilyen táborozás alkalmával szükséges alapvető pozitív életszemlélet is kívánatos – tette hozzá Besnyi. Évek óta hagyomány az is, hogy a szervezők számára is zajlik egy felkészítő tábor június 30-ától, amikor is arról hallhatnak, hogyan kell bánni a gyerekekkel, a csoportvezetőknek milyen biztonsági és balesetmegelőzési feladataik akadhatnak. Illetve ez alatt az idő alatt, a gyerekek érkezéséig július 7-éig készülnek el a tábor elemei és a dekorációs díszletek.

– Az általános iskolás gyerekek számára a Föld körüli utazás, konkrétan, a legendás 80 nap alatt a Föld körül története, illetve a Flúgos futam alapjai jelentik majd a hangulati keretmesét, vagyis vicces járművekkel közlekednek, utaznak majd a főhőseink, a gyerekek pedig ebben segítenek, asszisztálnak. A kamasztáborunkban Hollywood inspirál bennünket, tehát filmezni fogunk. Erre épül majd a dekorációnk és a játékok, valamint az esti vetélkedők egy héten át, amin keresztül akár egyévnyi élményben is részesülhetnek a táborozóink – hallottuk a táborvezetőtől.

Az idei év nagy újdonsága a Vadonkaland című altábor, amelyet Boros Balázs – Mókus vezet majd. Ez egy bevállalós, gyerekek számára kitalált kalandtúra, ami arról szól, hogyan lehet túlélni a természetben több napon keresztül. Tűzgyújtási technikákat tanulnak a gyerekek, nappali és éjszakai túraútra indulnak majd, de szabadban történő ételkészítés, nyílt terepen való alvás, lakott tereptől messze történő elsősegélynyújtás is szerepel a programok között – nyilatkozta Besnyi Szabolcs, aki sürgette a még bizonytalan gyerekeket a mihamarabbi jelentkezésre, hiszen vészesen töltődnek a szabad helyek, több altáborba már nem is lehet jelentkezni. A leendő szervezők, táborlakók a www.taborok.net honlapon tájékozódhatnak a részletekről, illetve itt tudják kitölteni a jelentkezési ívet, ezenkívül a nyári táborok Facebook-profilján is találhatnak hasznos információkat.