2024. április 26., péntek

Szakácskönyv irodalommal fűszerezve

Bemutatták Paskó Csaba elsősorban gyermekeknek készült könyvét

Paskó Csaba atya új szakácskönyve nemcsak a felnőtteket célozza meg. Az Első szakácskönyvem című kiadvány olyan gyerekeknek szól, akik szeretnek főzni, illetve azok is forgathatják, akik még csak most ismerkednek az alapanyagokkal. A könyv bemutatóját szerdán tartották a szabadkai Városháza dísztermében.

Paskó Csaba atya elmondta, hogy a könyv a családközpontúság és a közösségépítés jegyében íródott.

Nagyanyáim türelmesek voltak hozzám, és beengedtek a konyhába, amikor főztek. Az étkezések előtti imádság is fontos szerepet játszott a gyerekkoromban. Amikor eldöntöttem, hogy szakácskönyvet írok, arra gondoltam, hogy mindezeket belefoglalom – nyilatkozta Paskó Csaba. Mint hozzátette, e szakácskönyv a gyermekeket az alapanyag-ismeretre és a helyes táplálkozásra neveli. Szerinte ez a kiadvány minden generáció számára érdekes olvasmány lehet.

A könyvbemutató moderátora Kálló Béla színművész volt.

A szerző mesélt a főzéshez fűződő gyerekkori élményeiről, az édesanyjától és a nagyanyáitól tanult receptekről. Paskó Csaba fontosnak tartja az étkezés előtti imádságot, hiszen az asztali áldásoknak egy külön fejezetet szentelt a könyvében. Tovább lapozva szépirodalmi idézeteket, meséket és olyan ételek receptjeit láthatjuk, amelyeket a kicsik könnyen el tudnak készíteni. A kiadvány utolsó részébe négy kelebiai nagymama karikatúrája és receptjeik kerültek bele, valamint József Attila tréfás négysorosai különböző ételekről.

A könyvet Szalai Attila karikaturista illusztrációi díszítik. Elmondása szerint a könyv könnyed hangvétele miatt nem okozott neki nehézséget a rajzok elkészítése. Az írások képes beszédének köszönhetően nem kellett sokat gondolkodni azon, hogy mivel illusztrálja a könyv egy-egy oldalát.

A bemutató ideje alatt a pódium másik felén megterített asztalnál a kiadványban szereplő négy kelebiai nagymama, unokáik és a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola diákjai szorgosan készítették az aprósüteményeket. A gyerekek arra is lehetőséget kaptak, hogy kérdéseket tegyenek fel Paskó atyának.

A könyvbemutató elején és végén a kelebiai plébánia hittanosai énekeltek a közönségnek. A Szabadkai Zeneiskola tanulói közül Huber Zalán zongorán, Domanić Vivien klarinéton, Lévai Boglárka zongorán játszott, majd Živanović Katarina oboajátékát édesanya kísérte zongorán. Varjú Bence egy tréfás mesével szórakoztatta a közönséget, Taskovity Teodóra pedig elénekelte Leonard Cohen Hallelujah című dalát. Az esemény végén a szorgos apró séfek szétosztották a süteményeket a közönségnek.