2024. április 27., szombat

Megvan a trófea, de…

A Crvena zvezda 97:54-re legyőzte a Budućnostot az ABA-liga fináléjának ötödik, mindent eldöntő mérkőzésén, amivel az alapszakaszgyőztes piros-fehérek 3:2-re hozták le a sorozatot, és elhódították a trófeát a címvédő montenegróiaktól.

A belgrádi meccset azonban sajnos nem a tiszta kosárlabda határozta meg. A kiírt kezdésidőpont előtt negyedórával, amikor a vendégek kifutottak a parkettre bemelegíteni, a hazai szurkolók hatalmas ellenséges hangorkánnal fogadták őket, ami percek alatt valós összecsapássá kezdett fajulni: zvezdás szélsőségesek befutottak a pályára, majd szavakkal és fizikailag is inzultálni próbálták a Budućnost játékosait.

Néhány perc után a vendégek úgy döntöttek, elhagyják a pályát, ekkor az öltözőbe vonuló kosarasokat a felvételek tanúsága szerint a nézőtérről dobálni kezdték öngyújtókkal és más tárgyakkal. A montenegrói csapat hivatalos közleménye szerint két játékosuk, Norris Cole és Suad Šehović is megsérült, Nemanja Grdićet pedig egy székkel találták el. Ugyancsak a közlemény szerint a gyors helyszíni tanácskozás során Krešimir Novosel, az ABA-liga igazgatója, valamint Žarko Čabarkapa sportigazgató sem fogadta el a vendégcsapat kérését, hogy ürítsék ki a csarnokot, vagy halasszák el egy nappal a mérkőzést. A vezetők 20:0-s Zvezda-győzelmet irányoztak elő abban az esetben, ha a Budućnost nem hajlandó pályára lépni. Erre a csapat úgy reagált, hogy ilyen vezetői felállással az ABA-liga számukra nem létezik.

Nebojša Čović, a Crvena zvezda igazgatója elnézését kért és sajnálatát fejezte ki a történtekért, de arra is utalt, hogy szurkolóik részéről érthető reakció volt ez a podgoricai eseményekre, amikor a két ottani meccsre érkező szerbeket sértő gesztusokkal fogadták.

A közjáték után lejátszott meccsen a Zvezda esélyt sem adott a vendégeknek, végig vezetve bő 40 ponttal nyert.