2024. április 27., szombat

Vendégségben Pécsett

Az Európa Kollégium lakói nemrégiben részt vettek a Pécsett megszervezett szemináriumokon

Az Európa Kollégium meghívást kapott a pécsi Kosztolányi Dezső Nemzetstratégiai Szakkollégim idei szemináriumaira. A kollégiumot Kajtár Szilárd és Bata Dórián kollégisták, valamint Horváth József informatikai munkatárs és Gergely Helena nevelőtanár képviselték. A hallgatók két kurzus közül választhattak, melyek egyidőben folytak.

Kajtár Szilárd pszichológia szakos hallgató a Városmenedzsment kurzust választotta: – Ezt a tanfolyamot Barkóczi Csaba, a pécsi polgármesteri hivatal alpolgármester-referense tartotta. Háromfős csoportokra osztottak bennünket, az volt a feladatunk, hogy az Excel táblázatban szereplő, kitalált városi költségvetést nyereségesre formáljuk, valamint az, hogy megállítsuk a népességcsökkenést. Az én csapatom nagyon produktív csapat volt – mindkét feladatot tökéletesen teljesítettük – mesélte.

Bata Dórián történelem szakos hallgató a Polgárosodás Magyarországon nevű kurzust választotta: – Az egész napos előadást dr. Majdán János professzor úr tartotta. Ez egy interaktív előadás volt, prezentációkon keresztül követtük a témát, leginkább azonban a professzor úr beszélt. Érdekesnek tartottam, hogy nemcsak Magyarország szemszögéből vizsgáltuk a dolgokat, hanem gyakran kitértünk a szerbiai vonatkozásokra is, valamint a mai irányzatokat is figyelembe vettük. Nagyon különös, hogy a polgárosodásról úgy gondolkodunk, mint egy befejezett folyamatról, holott az a mai napig tart. Számomra nagyon tanulságos volt a részvétel – mondta Dórián.