2024. március 19., kedd

Locsolkodás vízzel és vödörrel

Adán és Moholon zenészekkel, lovas fogaton vonultak locsolkodni a legények

A hagyományokhoz híven húsvéthétfőn az adai és moholi legények zenészkísérettel és lovas fogaton vonultak a lányos házakhoz, hogy vizes vödörrel meglocsolják a lányokat, akik pálinkával és piros tojással jutalmazták a legények gesztusát és a hideg vizes zuhanyt.

Locsolkodás Fodoréknál Adán(Csincsik Zsolt felvétele)

Locsolkodás Fodoréknál Adán(Csincsik Zsolt felvétele)

A moholi Horvát Rihárd a barátaival hétfőn jó néhány lányos házba bekopogott Adán és Moholon, hogy meglocsolják a hajadonokat. Az adai és moholi fiatal férfiakból álló társaság Moholról indult lovas fogaton, amelyre a locsolkodók és a zenészek mellé egy vízzel teli hordót is felkészítettek, hogy legyen elég víz a lányok megöntözéséhez, hiszen ez elengedhetetlen, hogy az idei évben viruljanak, szépek és egészségesek legyenek – tudtuk meg Horvát Rihárdtól, aki elmondta, hogy a locsolkodást az adai Ifix Ifjúsági Szervezet által szervezik meg a hagyományápolás végett.

– Nagyon szeretnénk a locsolkodás régi hagyományát és hagyományos módját ismét feleleveníteni a faluban, illetve népszerűsíteni a fiatalok körében, mert ezt egyre kevesebb helyen élik. Lovas fogaton vonulunk a lányos házakhoz Adán és Moholon. A lányoknak, igaz, ez nem nagyon tetszik, ezért van zavargászás és szaladgálás, de ez érdekes esemény, amelyen jól érezzük magunkat és jól szórakozunk, valamint szép dolog a hagyományápolás. Zenészek kísérnek bennünket, és vízzel locsolkodunk. A tervek szerint Adán öt helyre, Moholon tizenöt lányhoz megyünk. A lányoknak egy-két helyen már bejelentettük, hogy számítsanak ránk, mert megyünk locsolkodni. A legtöbb lányos háznál azonban nem szóltunk előre, nehogy elmenjenek otthonról, és ne féljenek a locsolástól, nekik meglepetésnek szánjuk – mondta Horvát Rihárd.