2024. április 26., péntek
ASZTALITENISZ-VB, BUDAPEST

Párosban még van remény a magyaroknak

Ma Long már túl nagy falat volt Karakaševićnek

Amíg a bejáratnál felállított Fun Zone-ban baráti ütögetések zajlanak, addig a vb helyszínéül szolgáló termekben egyre nagyobbak a csatakiáltások. A főszerepet kedden az egyéni versenyszámok játszották a Hungexpo tágas színpadán. A sorsolás nem volt kegyes sem a szerbiai, sem a magyar férfi asztaliteniszezőkhöz. Aleksandar Karakašević a 128-as táblán egyből Ma Longba futott. A mérkőzésük nem nyúlt hosszúra, a címvédő négy játszmában győzte le a szerbek kiválóságát. Pető Zsoltnak egy fokkal könnyebb dolga volt, de ő sem tudott szettet nyerni a szlovén Tokić Bojan ellen. A magyar Lakatos Tamás a német Patrick Franziskától, Szudi Ádám a svéd Mattias Falcktól, Ecseki Nándor pedig a tajvani Csüang Csi-jüantól szenvedett vereséget. A győzelemhez Majoros Bence volt a legközelebb, ő a cseh Pavel Sirucektől kapott ki 4:3-ra.

Surján hét szettben verte meg az 1983-as vb győztesét (Ótos András felvétele)

Surján hét szettben verte meg az 1983-as vb győztesét (Ótos András felvétele)

A nőknél Póta Georgina főtáblás meccsére már Pongi, a kabalaróka is aktivizálta magát. A vörös szőrméjű figura folyamatosan tapsolt és ugrált, de sem ő, sem a magyar szurkolósereg nem volt elég arra, hogy a legmagasabban rangsorolt hazai játékos 3:0-ról fordítson tajvani ellenfelével szemben. Póta 4:2-vel búcsúzott az egyéni számtól. „Azt hiszem, a hazai közönség extra terhet tesz a vállamra, de a végén mégis 50-50-be fut ki a dolog, mert a nehéz helyzeteken a nézők segítenek át” – mondta a magyar asztaliteniszező korábban. A fiatalabb generáció tagjai bátran küzdöttek, de sem Bálint Bernadett, sem Fehér Orsolya, sem Hartbrich Leonie nem jutott a 64 közé. Nem úgy, mint Pergel Szandra, aki 4:0-ra verte a francia Pauline Chasselint. Az eredmény csalóka, hiszen a négyből három játszma is rendkívül szorosan alakult. Madarász Dóra is sikerrel vette az első akadályt, ő a görög Aikaterini Toliu felett diadalmaskodott.

Szerbia női képviselői óriási csatában harcolták ki részvételüket a legjobb 64-ben. Izabela Lupulescu a szlovák Barbora Balážovát, Surján Szabina pedig a veterán, az 1983-as vb vegyes páros bajnokát, Ni Xialint győzte le hét szettben. A lányok a 32-be sajnos már nem jutottak be: Surján a Póta Ginát is búcsúztató Liu Hszing-jintől kapott ki, Izabela pedig a hongkongi Soo Wai Yamtól szenvedett vereséget.

Párosan szebb az élet

Vegyes párosban a magyar–szerb csatából előbbi jött ki győztesen: Majoros és Bálint 4:3-ra verték a Karakašević/Lupulescu duót, de a következő körben hongkongi ellenfelükkel szemben alulmaradtak. Pergel Szandra és Szudi Ádám ma 10 órakor japán kettős ellen áll asztalhoz, amennyiben összejön a bravúr, európai ellenfél vár rájuk a négybe jutásért. A nőknél Andrea Todorović Bruna Takahasi oldalán a német Mantz/Winter kettőstől kapott ki, Pergel pedig az egyéni után párosban is felülmúlta francia konkurensét. Szandra Madarász Dórával kiegészülve 4:3 -ra győzte le a Chasseline/Gasnier duettet. Póta svéd játékostársa, Ekholm Matilda oldalán próbált vigasztalódni, de Li Qian és Li Jie 4:1-re győzött ellenük. Ecseki és Szudi szerda késő délután a férfi páros versenyszámában a portugál Tiago Apolonia/Joao Monteiro duettel mérkőzik a negyeddöntőbeli részvételért.