2024. április 27., szombat

A modern állam letéteményesei

Ünnepelt a katonaság – Elégedettek lehetünk a védelmi rendszer eddigi eredményeivel

A Szerbiai Katonaság továbbra is minden tőle telhetőt megtesz a régióbeli béke és egyensúly megőrzése érdekében – ezzel az üzenettel ünnepelte meg ma a katonaság a batajnicai repülőtéren a hadsereg napját. Duško Žarković, a légierő és légvédelem parancsnoka kijelentette, a szerb hadsereg elégedett a megvalósított eredményekkel, melyeket kizárólag az odaadó munkának, professzionalizmusnak és igyekezetnek köszönhet. Egy katona sem foglalkozhat ezzel a hivatással a népe, országa iránti elkötelezettség nélkül, húzta alá beszédében, katonának lenni annyit jelent: készen állni a lemondások árán is szolgálni a társadalom érdekeit, erőfeszítéseket tenni egy egész nemzet érdekében, nemes célok megvalósítása érdekében cselekedni folyamatosan. A Szerbiai Katonaság eltökélt szándéka az elődök által megteremtett dicső hagyomány folytatása, elődeink ugyanis tudták, hogyan kell megőrizni a haza becsületét, hogyan kell kivívni a nép számára a szabadságot, értékelte a parancsnok.

A hadsereg napja alkalmából az Avalán megkoszorúzták az ismeretlen hős emlékművét (Fotó: Beta)

A hadsereg napja alkalmából az Avalán megkoszorúzták az ismeretlen hős emlékművét (Fotó: Beta)

Az ünnepségen Aleksandar Vučić államfő üzenetét is felolvasták, miszerint a katonaságnak kulcsfontosságú szerepe volt a modern szerb állam létrehozásában, ma is az egyik legtekintélyesebb intézménynek számít az országban. Közölte, a katonaság hatékonysága mindig annak korszerűsítésétől, az egységek felszerelésétől függ, ezért az állam komolyan veszi a védelembe való beruházásokat.

Az ünnepség alatt kiállították a MiG–29-es és MiG–21-es gépeket, helikoptereket, oktatógépeket. Repülési bemutatót is terveztek, ám azt az erős szél miatt le kellett mondani.

A hadsereg napját április 23-án ünneplik az 1815-ben meghozott, második szerb felkelés kitörését eredményező döntés dátumához kapcsolódóan, melynek célja Szerbia felszabadítása volt az ottomán uralom alól. Miloš Obrenović vezetésével, orosz támogatással, 1833-ra sikerült kivívni a Szerb Fejedelemség nemzeti autonómiáját.

BŰNVÁDI FELJELENTÉS VULIN ELLEN

Bűnvádi feljelentést tett Aleksandar Vulin védelmi miniszter ellen a Szerbiai Katonai Szakszervezet. Azzal vádolja a tárcavezetőt, hogy helyzetével visszaélve szándékosan ellehetetleníti a szakszervezet tevékenységének folytatását. Emlékeztetnek, hogy a miniszter április 15-én döntést hozott, melynek értelmében a katonai szakszervezet immár nem számít mérvadónak, reprezentatívnak, de egyéb törvénybe ütköző intézkedéseket is foganatosított a szakszervezeti tevékenység gátlása érdekében. Az egyesület ezért Vulint felelősnek találja törvényszegés elkövetéséért, mégpedig a „politikai, szakszervezeti és egyéb tömörülések szabad tevékenységéről” szóló jogszabály-kitétel megsértéséért.

Emlékeztetnek, hogy korábban már több bűnvádi feljelentést tettek Vulin ellen, mert szerintük a miniszter a leggorombább módszerekkel sértette meg számos alkalommal az alkotmányba foglalt jogokat. Megállapították, hogy Vulin minden idők legrosszabb szerb védelmi minisztere, ilyen csapást pedig tényleg nem érdemelt meg a sokat szenvedett szerbiai hadsereg.