2024. április 26., péntek

Béke és politikai stabilitás nélkül nincs fejlődés

Megnyitotta kapuit a Jahorina Üzleti Fórum

Innovációval, digitalizációval és kommunikációs technológiákkal kapcsolatos témák szerepelnek az immár negyedik alkalommal megrendezett kétnapos Jahorina Üzleti Fórumon, amelyet tegnap Željka Cvijanović, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke nyitott meg. Szerbia nevében a rendezvényen köszöntőbeszédet mondott Ana Brnabić miniszterelnök is.

– Viharos időket élünk a Balkánon, Európában és a világon egyaránt, de még ilyen környezetben is igyekeznünk kell, hogy megtarthassuk a politikai stabilitást és a békés környezetet, mert a gazdasági növekedés és az erős állam csak akkor jöhet létre, ha ezek az előfeltételek teljesülnek. Nemcsak Szerbiának, hanem az egész régiónak szüksége van erre. Szerbia sok erőfeszítést és politikai tőkét fektet be a regionális stabilitás megőrzése érdekében, mert csak a politikailag stabil és integrált Balkán lehet képes a gazdasági előrehaladásra – mondta Ana Brnabić az üzleti fórum megnyitóján.

Rámutatott, hogy Szerbia továbbra is ragaszkodik a közös regionális projektekhez. Emlékeztetett arra, hogy a szerb kormány nemrégiben 9 millió 300 ezer eurót juttatott el a boszniai Szerb Köztársaságba 37 projektum megvalósítására, amelyek révén egészségházak, művelődési központok, óvodák, iskolák és sportcsarnokok épülnek.

– A jövő felé kell tekintenünk, az előttünk álló kérdésekre, s meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy jobb feltételeket teremtsünk a fiatalok számára, különben máshol keresik majd a boldogulást – hangsúlyozta Brnabić.

Szerbia számára különös kihívás a fiatal generációk képzése, hogy az ország lépést tudjon tartani a jövő munkahelyi igényeivel. Ennek érdekében indul az országban az oktatás reformja – jelentette be a miniszterelnök.

– Az általános iskolák ötödik osztályától kötelező tantárgy a programozás. Bevezetjük a digitális tankönyvek használatát, bővítjük a műszaki egyetemek kapacitását, a gimnáziumokban 44 informatikai osztályt nyitottunk, ugyanakkor elindítottuk az informatikai átképzést, ebben eddig mintegy kétezren vettek részt. Folyamatosan követjük az újításokat – mondta Brnabić.

Az IT-szolgáltatások képezik jelenleg Szerbia legnagyobb kiviteli ágát. Az idei év első két hónapjában ismét nagyot nőtt a kivitel értéke, nem kevesebb mint 34,7 százalékkal emelkedett – emelte ki a miniszter. A múlt évben az IT szektor kiviteli mutatói 26,2 százalékkal szárnyalták túl az egy évvel korábbi teljesítményt, 2017-ben pedig 21,6 százalékos volt a kivitel arányának növekedése az előző évhez képest.