2024. április 27., szombat

Ma van a Föld napja

2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította.

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Az idei a 49. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése.

Bolygónk már nem annyira zöld és nem annyira kék, az emberek elfelejtették, hogy ők is ennek a biológiai sokféleségnek a részei, cselekedeteik pedig nyomot hagynak környezetükön. Túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, beavatkozásunk a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét.

Szerbia folyamatosan arra törekszik, hogy részese legyen a bolygót védelmező európai törekvéseknek, ezt jelenleg a környezetünk megőrzésére irányuló törvényjavaslatok elfogadtatásával éri el leginkább – áll a környezetvédelmi Minisztérium közleményében.

Goran Trivan tárcavezető azt is kihangsúlyozta, a Környezetvédelmi Minisztérium mindig kész községi szinten is segíteni, ha fásításról, vagy szennyvízelvezetési problémák megoldásáról van szó. Nem szabad azonban elfelejteni, milyen nagy az egyéni felelősség is a természet megóvásának tekintetében. Mindenki maga dönti el, szennyezi a parkokat, utcákat, folyókat, erdőket, vagy inkább ültet egy fát – olvasható a Föld napja alkalmából kiadott közleményben.