2024. április 27., szombat

Hiánycikk lesz a kristálycukor?

Az idén 30 000 hektár cukorrépát vetettek, feleannyit, mint tavaly

A termelők csalódottak: tavaly alacsonyak voltak a hozamok, komoly gondot jelentett a gyökérrothadás, a cukor árának csökkenése miatt pedig alacsony volt a répa felvásárlási ára is. A vetésterület csökkenéséhez az is hozzájárult, hogy az európai kereslet miatt növekedett a nádcukor termelése.

Szerbiában feleakkora területen termesztenek az idén cukorrépát, mint tavaly: csak mintegy 30 000 hektárt foglal el ez az ipari növény. Ez azt jelenti, hogy alig lesz elegendő cukor a hazai szükségletekre, kivitelre pedig semennyi – nyilatkozta a Beta hírügynökségnek Milan Prostran mezőgazdasági szakértő.

„Az Európai Unió Szerbia számára 180 000 tonnás cukorkvótát hagyott jóvá, évekkel ezelőtt azt kértük, hogy emeljék 220 000 tonnára, ugyanis akkor még több mint 100 000 hektáron termesztettek nálunk cukorrépát. A maximumot akkor értük el, amikor 700 000 tonna répa termett, miközben a hazai szükségletekre nagyjából 200 000 tonna elegendő.

Időközben változtak a körülmények az európai piacon: 2015-ben liberalizálták és engedélyezték az olcsóbban előállítható nádcukor importját. Nagy válságban van a répacukoripar, hiszen a nádcukor gyártása olcsóbb, egyebek között azért is, mert a cukornád többéves növény” – magyarázta Prostran. Emlékeztetett arra, hogy az idén a répavetés a márciusi szárazság miatt kedvezőtlen feltételek között zajlott, de a gazdák kénytelenek voltak határidőben földbe juttatni a magot, hogy elkerüljék a répabarkó veszélyét.

„Válságba került a cukorrépa-termesztés, és nem kizárt, hogy tovább csökken a vetésterület, és hogy már nem lesz elég nyersanyag a még megmaradt négy-öt szerbiai cukorgyár számára” – vélekedik Prostran, hozzátéve, hogy egykor Crna Gora kivételével a volt Jugoszlávia minden tagköztársaságának, még Szlovéniának is volt cukorgyára. Összesen 15 működött a néhai nagy országban. Ezeket a cukor értékesítéséből származó külön alapból építették, a nyersanyaghiányt pedig répabehozatallal oldották meg.

A Szerbiában három cukorgyárat működtető Sunoko számára az idén 22 000 hektáron, a tavalyinál 30 százalékkal kisebb területen terem répa. A vállalatban azt mondják, ennek legfőbb oka az, hogy a termelők csalódottak: tavaly alacsonyak voltak a hozamok, komoly gondot jelentett a gyökérrothadás, a cukor árának csökkenése miatt pedig alacsony volt a répa felvásárlási ára is.

A vetésterület csökkenéséhez az is hozzájárult, hogy az európai kereslet miatt növekedett a nádcukor termelése.

A Sunokóban azt mondják, a következő répakampányban mindhárom gyáruk működik majd, a hazai piacra lesz elegendő cukor, az európai kvótát azonban nem fogjuk tudni teljesíteni. A hozamtól függően 230 000–260 000 tonna teremhet, az itthoni fogyasztás pedig a gyár adatai szerint is hozzávetőleg 200 000 tonna.