2024. április 26., péntek

„Ne legyen háború ebben a században”

Nehéz feladatok állnak az ország előtt, értékelte Vučić a belgrádi nagygyűlésen – Szijjártó szerb nyelven szólt a hatalmas tömeghez

Egyes becslések szerint közel kétszázezer ember jelent meg Belgrádban pénteken este a Szerbia jövője elnevezésű államfői kampány eddigi legnagyobb rendezvényén. Aleksandar Vučić köztársasági elnök aktuális politikai kérdésekről beszélt, köszönetet mondott a hatalmas tömegnek azért, hogy fáradságot nem ismerve mutatták meg az egész országnak, fontos számukra az állam jövője. Az állam sokat fejlődött az elmúlt években, de még mindig nagy kihívások előtt áll. Ennek ellenére, a szerbekről, a kulturális örökség megőrzéséről és az oktatásról mindig mindenütt gondoskodni fog. Feladatunk a béke megőrzése, azt kívánta, hogy ebben a században egyetlen háborút se vezessen a szerbség, mert a múlt században a legtöbb háborút viselt nép közé tartozott.

Koszovó kapcsán a nyomásgyakorlás erősödéséről beszélt, ugyanakkor arra tett ígéretet, hogy Szerbia a továbbiakban sem fogad el ultimátumokat, ez már nem az az ország, amellyel akképp lehetne kommunikálni.

Ana Brnabić kormányfő szerint nem megosztott társadalom otthona országunk, hanem egy egyedi és egységes állam, becsületes emberek hazája, ahol az eredmények számítanak, s ahol nem támogatják az emberek a fenyegetések és az erőszak politikáját. Pontot kell tenni a megosztásra és az erőszakra, mondta, majd arra tért ki, hogy az ellenzék egy részétől a tüntetéseken csak fenyegetéseket hall, de programot és víziót egyáltalán nem vázolnak fel. Ma Szerbia ezeknek a politikusoknak a munkája miatt törleszt adósságokat, hívta fel a figyelmet.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerb nyelven szólt a tömeghez. Közölte, hogy soha nem voltak jobbak a kapcsolatok a két ország között, a két nemzet egymás barátja ma. Közép-Európa egyre erősebb: a nemzeti politikát képviselő kormányok ellenállnak a kívülről érkező nyomásnak, állapította meg. Az erős Szerbia közös európai érdek, fűzte hozzá. Nagy tettek végrehajtására lesznek képesek a magyarok és a szerbek a jövőben, mert egyformán büszkék hazájukra, történelmükre, kultúrájukra és vallásukra, értékelte. Vučić energiaforrásként tekint a vajdasági magyarokra, több joga van a közösségnek itt, mint bármelyik szomszédos államban – ezért hálával tartozik Magyarország Szerbiának és elnökének, húzta alá Szijjártó szerbül elmondott beszédében. Vučić a beszédet követően megkérte a tömeget: transzparenseiket leengedve jutalmazzák meg hatalmas tapssal Szijjártót, aki Nagypénteken is el tudott jönni, hogy támogassa országunkat.

Lehet valaki a hatalom ellen, de soha nem lehet az állam ellen, jelentette ki Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai hármas elnökség elnöklője a szerbiai tüntetésekre reflektálva. Mint mondta, a boszniai szerbek szeretetét hozta el, akik egy még erősebb, fejlettebb Szerbia létezésében érdekeltek.

KOSZOVÓBÓL 155 BUSZ

Belgrádban még péntekre virradó éjjel lezárták azokat a központi utcákat, amelyek a képviselőház előtti térre vezetnek, ahol a tiltakozók gyülekezni kezdtek már a reggeli órákban. A koszovói polgárok Belgrádba érkezése nem ment zökkenőmentesen. Zoran Stojanović, a gnjilanei gimnázium igazgatója a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy a končulji adminisztratív átkelőn a koszovói albán rendőrség nem engedte Szerbia területére azokat az autóbuszokat, amelyek Aleksandar Vučić köztársasági elnök és a Szerb Haladó Párt belgrádi nagygyűlésére tartottak. Stojanović elmondása szerint tíz autóbuszt tartóztattak fel, ezekben – a többi között – a gimnázium alkalmazottai utaztak. A rendőrök azzal az indokkal tartóztatták fel az utasokat, hogy az autóbuszok nem rendelkeznek a szükséges dokumentumokkal. A tízből hét autóbusz Gnjilaneből indult, három pedig Vitina községből. Koszovó területéről egyébként a média értesülései szerint pénteken 155 autóbusz indult útnak, ebből hetven a többségében szerbek lakta Észak-Koszovóból. A Szerb Lista közlése szerint a hatalompárti nagygyűlésen mintegy 7.500 koszovói szerb vett részt.

KARNEVÁLI HANGULAT

A fővárosi megmozdulás koncerttel indult és fejeződött is be. Fellépett Aca Lukas énekes, a Riblja čorba rockegyüttes és Oliver Mandić énekes is. Még a nagygyűlést megelőzően arról beszélt Vučić a médiának nyilatkozva, hogy karneváli hangulat lesz a fővárosban, meggyőződése, hogy a százezres tömeg nem miatta, hanem Szerbia jövője miatt utazott Belgrádba, hogy bizonyítsa, valóban érdekli az ország sorsa, tisztában van az előrelépésekkel és egységet akar mutatni.

Ivica Dačić külügyminiszter a rezsimpárti összejövetel kapcsán azt mondta, meg fogja mutatni, hogy Szerbia erős, egységes és nem enged olyan nyomásgyakorlásnak senki részéről, amely nem áll összhangban az ország érdekeivel. Koszovó kérdése kapcsán is nyilatkozott, közölte, hogy nem hivatalos és nem is megvalósítható megoldás a kettős szuverenitás elképzelése, Szerbia ellen fog állani az érdekeivel ellentétes megoldások elfogadtatása érdekében gyakorolt külföldi nyomásnak.

A DEMOKRÁCIA VÉGNAPJAI?

Az ellenzék képviselői úgy vélekedtek, hogy a fővárosi megmozdulás nem változtat semmit a szerbiai politikai helyzeten. Nebojša Zelenović, a Szövetség Szerbiáért alapító tagja szerint a köztársasági elnök ostrom alá helyezte több órára Belgrádot, ami azonban nem fogja a szabad polgárok követeléseinek eltörlését eredményezni, továbbra is szükség lesz szabad médiára és igazságos választási feltételekre is. Az ellenzéki koalíció másik vezetője szerint a hatalom belgrádi akciója arra jó, hogy Vučić eltemesse a dialógus minden lehetőségét, Vuk Jeremić szerint ezek után már nem lesz alkalom normális kommunikációra. Boško Obradović, a Dveri vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a rezsim kötelezővé tette az állami foglalkoztatottak többségének azt, hogy megjelenjen a nagyszabású rendezvényen, kényszerítették őket, s ez a demokrácia végnapjait jelenti.