2024. április 27., szombat

Vége a fűtési idénynek Zentán

Nyomás alatt marad a rendszer – Zöldre festik a vizet – A adósokat figyelmeztetik
Jól vizsgázott a télen az új hőerőtelep (Gergely József felvétele)

Jól vizsgázott a télen az új hőerőtelep (Gergely József felvétele)

Zentán az ELGAS közvállalat a hűvös hajnalokra való tekintettel máig, az esti és reggeli órákban folytatta a távhőszolgáltatást. Amennyiben a húsvéti és a május elsejei ünnepekben hidegebbre fordul az időjárás újból beindítják a városi távfűtést, május 3-a után azonban már végleg leáll a fűtés.4

Az új modern hőerőtelep kitűnőre vizsgázott a tél folyamán, nem volt fennakadás a hőszolgáltatásban. Az elmúlt fűtési idényben nem voltak hosszan tartó kemény fagyok, és a fogyasztók száma is valamennyivel csökkent, összesen 19 500 megawatt hőt közvetített a fogyasztók felé, ami ezer megawattal kevesebb, mint az előző fűtési idényben volt.

Amint azt Novák László, az Elgas igazgatója elmondta, a fűtési idény befejeztével arra kérik a polgárokat, hogy mielőbb törlesszék a melegedésre elhasznált hőenergia díját. A hőmennyiségmérő kaloriméterek leolvasása után kézbesítik a számlákat. Az adósságot felhalmozott fogyasztókat levélben szólítják fel a tartozásuk rendezésére, harminc nap elteltével pedig kezdeményezik a bírósági végrehajtást.

Ami a fűtési díjat illeti, a tél folyamán nem változott, habár a földgázt szolgáltató Srbijagas időközben 30 százalékkal megemelte a gáz árát (az egyéni fogyasztóknak eddig elengedték az árkülönbözetet). A távfűtött lakások tulajdonosai karbantartás címén 90 dinárt fizetnek a lakások négyzetmétere után egész évre szétosztva. Amint azt az Elgas igazgatója hangsúlyozta, ennyi pénzből nem tudják fedezni a karbantartás növekvő költségeit. Tavaly egész évben több mint harminc csőtörést hárítottak el az elöregedett távfűtőhálózaton. Más városokban a fix költségekre, karbantartásra többszörösen többet kérnek a fogyasztóktól.

A fűtés befejeződött ugyan, de a hővezeték-hálózatból nem engedik le a vizet, a rendszer továbbra is nyomás alatt marad. A vezetékekben maradó vizet környezetbarát festékkel zöld színűre festik, ami a szivárgások hatékonyabb felderítését teszi lehetővé. Az Elgas karbantartó részlege felhívja a polgárok figyelmét, hogy ha szerelési munkálatokat, radiátorcserét stb. végeznek a lakásban, előtte zárják el és engedjék le a vizet a fűtőtestekből. Hívásra az Elgas karbantartó csapata kiszáll a helyszínre, és a fogyasztók segítségére lesz. Egyben arra kérik a polgárokat, hogy ha szivárgást észlelnek, valahol megjelenik a zöldre festett víz, azonnal jelentsék az Elgasnak.