2024. április 27., szombat

A délvidéki magyarok is láthatóvá váltak

Kedden este Törökbecsén tartott közösségi találkozót a VMSZ

Óvni, őrizni kell az értékeinket – hangzott el kedden este a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületben megtartott a Kisebbség fogalmaőshonosok küzdelme Európában című közösségi találkozón. A megjelenteknek Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Molnár Viktor, a Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei szervezetének az elnöke, Ilia László, a VMSZ törökbecsei szervezetének az elnöke, valamint Újhelyi Nándor, a VMSZ Intéző Bizottságának a tagja beszélt az európai parlamenti választásokon való részvétel fontosságáról.

Törökbecse községben csaknem 1400-an rendelkeznek kettős állampolgársággal (Fotó: Zséli Ágnes)

Törökbecse községben csaknem 1400-an rendelkeznek kettős állampolgársággal (Fotó: Zséli Ágnes)

– Mi, vajdasági magyarok kivételes helyzetben vagyunk, hiszen annak ellenére, hogy nem élünk az Európai Unió területén, kettős állampolgárokként beleszólhatunk az európai politika alakulásába. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy az Európai Parlamentben a nemzetileg elkötelezett magyar képviselőknek továbbra is erős jelenléte legyen, és hogy a döntések megszületésénél a magyar nemzet érdekeivel, valamint az uniós csatlakozás vonatkozásában a szerbiai elvárásokkal összhangban szülessenek döntések. Ezek a választások tehát rólunk, vajdasági magyarokról is szólnak, ezért mindenkit arra buzdítunk, hogy éljenek a törvény adta jogukkal, és szavazzanak a Fidesz–KDNP listájára, amelyen Deli Andor, a VMSZ képviselője is szerepel – jelentette ki Újhelyi Nándor.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke arról beszélt, hogy az aracsi Pusztatemplomnak a világörökség részévé kell válnia.

– Múltunknak, kereszténységünknek, őseinknek olyan emlékhelye ez, amely felújítása után a következő száz évben is méltóképpen fogja hirdetni azt, hogy a szülőföldet meg kell őrizni. Ehhez egy út vezet: hála a nemzetegyesítő magyar kormánynak a délvidéki magyarok is láthatóvá váltak és szavazhatnak azokra az értékekre, amelyek arra intenek bennünket, hogy hitünket, hazánkat, szülőföldünket sosem adjuk fel – mondta Hajnal Jenő.