2024. április 27., szombat

Szabadkán hivatalosan is véget ért a fűtési idény

Habár a fűtési idény végének pontos időpontja nincs kőbe vésve, és elsősorban a külső hőmérséklettől függ, kijelenthetjük, hogy április közepe után már ritkán van szükség fűtésre, így ezen dátumot követően összegezhetjük tapasztalatainkat a szezonnal kapcsolatban. Így tett a Szabadkai Távfűtőművek vezetősége is. Csütörtökön egy sajtótájékoztató keretén belül hallhattunk arról, hogyan folyt le a tél ezen közvállaltnál, amelynek mintegy 10 500 felhasználója van a városban.

(Gergely Árpád archív felvétele)

(Gergely Árpád archív felvétele)

A sajtótájékoztatón jelen volt Predrag Bobić, a Távfűtőművek újonnan kinevezett igazgatója, Dervo Ahmetović, az általános ügyek részlegének ügyvezető igazgatója, Davor Andrašić, az energetikai részleg ügyvezető igazgatója, valamint Ábrahám Attila, az ellátórendszer főmérnöke. Mint megtudtuk, a fűtési idény csütörtökön hivatalosan is véget ért, mivel az időjárási körülmények nem teszik szükségessé a fűtés folytatását. A fűtés az egész idény alatt zökkenőmentes volt, és a cégnek nincsenek tartozásai.

– A fűtési idény alatt az átlaghőmérséklet megfelelt a sokéves átlagnak, azzal, hogy azon napok száma, amikor szükség volt a fűtésre, valamivel magasabb volt, mint a korábbi években. Az idény alatt március 31-éig valamivel kevesebb, mint 8 millió köbméter gázt használtunk fel a Távfűtőművek működtetésére, és ha hozzátesszük az áprilisban elhasznált mennyiséget, akkor kijelenthetjük, hogy valamivel kevesebb, mint 8,5 millió köbméterre volt szükségünk. A fűtési idény vége április 15-e, de ezt az idén pár nappal meghosszabbítottuk. Jelenleg a feltételek olyan rövid ideig adottak a fűtés működtetéséhez, vagyis rövid ideig mérünk 14 °C-nál alacsonyabb hőmérsékletet, hogy ezen idő alatt a rendszer nem tud átmelegedni – mondta Davor Andrašić.

Ábrahám Attila, Davor Andrašić, Predrag Bobić és Dervo Ahmetović (Fotó: Benedek Miklós)

Ábrahám Attila, Davor Andrašić, Predrag Bobić és Dervo Ahmetović (Fotó: Benedek Miklós)

A fűtési idény alatt rendszeresek voltak a javítási munkálatok, körülbelül 800 technológiai műveletet végeztek el a szezonban, és ez a jövőben is folytatódik. A fűtési idény alatt több diagnosztikai felmérést is elvégeztek, és a kapott eredmények alapján a jövőben sor kerül a szükséges javítási műveletek elvégzésére is, és szeptember 15-én megkezdődnek az előkészületek az új idény kapcsán.

Mint arra tudósításunk elején utaltunk, a Távfűtőműveknek jelenleg körülbelül 10 500 felhasználója van, és az idén további fogyasztók csatlakozása várható. A fűtési idény előtt körülbelül hatvan felhasználó bontott szerződést a Távfűtőművekkel, ami a jelenlévők szerint alacsony számnak tekinthető, és ennek nagy részét a családi házak képezik, amelyeknek egyébként sem ajánlják a távfűtést.

Mint megtudtuk, az elmúlt 12 hónapban több mint száz írásos panasz érkezett a Távfűtőművekhez, leggyakrabban az elszámolások miatt, és egyéb formai jellegű problémák esetén reklamáltak a cégnél. A közvállalat diszpécserszolgálata rendszeresen kap telefonhívást olyan problémákkal kapcsolatban is, amelyek nem tartoznak a hatáskörükbe, például a csöpögő radiátorcsapok miatt.