2024. május 8., szerda

Jogunk, kötelességünk

A kúlai közösségi találkozóról

Kúlán is közösségi találkozót tartottak a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői, amelyen a Mit kínál a magyar nemzet? témára Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő és Pelt Ilona tartományi képviselő fejtette ki gondolatait az érdeklődők előtt. Az előadásban többek között elhangzott, mely tettekkel támogatta a szülőföldön való megmaradást, érvényesülést az elmúlt időszakban a magyar kormány. Az előadók kiemelték, hogy magyarságunkat büszkén, emelt fejjel kell viselni, és ki kell használni mindazokat a családtámogatási, gazdaságfejlesztési, oktatási lehetőségeket, amelyeket az anyaország biztosít számunkra.

Kozma Lívia felvétele

Kozma Lívia felvétele

Pásztor Bálint felhívta a jelenlevők figyelmét, hogy csak a Prosperitati Alapítvány pályázatain Kúláról 123 nyertes pályázat valósult meg a 140 beadottból, ezáltal pedig több mint 130 millió dinár érkezett a településre, a projektumok összértéke pedig meghaladta a 200 millió dinárt.

– Egyre több munkahely nyílik, aminek eredményeképpen a bérezések is felfelé ívelnek, ez a tény remélhetőleg a már kivándorolt fiatalokat is arra sarkallja majd egy komolyabb számítást követően, hogy idehaza a család közelében is meg lehet élni és haza költöznek – mondta a képviselő.

Szóba kerültek a közelgő május 26-ai európai parlamenti választások is, amelyek nemcsak az anyaországi, hanem a határon túl élő magyarok számára is létfontosságúak és élni kell ezzel a lehetőséggel, amelyet most első alkalommal kaptunk. Hozzátették, beleszólhatunk Európa jövőjébe, és arra biztattak mindenkit, hogy ezt a Fidesz–KDNP támogatóiként tegyük meg.

Valka Károly, Kúla alpolgármestere és  a VMSZ körzeti elnöke a közösségi találkozón elmondta, hogy itt helyben milyen lehetőségekkel élhetnek és mit használhatnak ki a magyarok, a gazdaságfejlesztések mellett, a diákbuszprogram, a családtámogatás, de a művelődés és kultúra támogatásai is jelentősek. Elhangzott az is, hogy a polgárok a közelgő  európai parlamenti választásokkal, valamint a helyes levélszavazatok leadásával kapcsolatosan a párt aktivistáitól, valamint a helyi Népkör MMK irodájában is minden információt és segítséget megkapnak. Jogunk, kötelezettségünk és büszkeségünk szavazni, zárta szavait Valka Károly.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.