2024. április 26., péntek

Budapesten lesz a 2020-as Giro Nagy Rajtja

Jövőre Budapestről rajtol a Giro d’Italia olasz országúti kerékpáros körverseny, a világ egyik leghíresebb kerékpáros futama. A budapesti Olasz Kultúrintézetben tartott hétfői sajtótájékoztatón Mauro Vegni versenyigazgató bejelentette: a jövő májusi megmérettetés első három szakaszát rendezik Magyarországon, mielőtt egy szünetnapot követően Olaszországban folytatódna a mezőny.

Vegni kiemelte, büszke rá, hogy egy csodálatos európai városba helyezték a 103. Giro rajtját. Hozzátette, Magyarország az utóbbi években hihetetlen népszerűségnek örvend, a Giro-szakaszokkal pedig lehetősége nyílik arra, hogy a világnak bemutassa, a főváros mellett milyen szép tájak, vidékek vannak errefelé. „A három szakasz fantasztikus lehetőség Magyarország számára” – mondta.

A versenyigazgató kifejtette, a tavalyi, jeruzsálemi rajt után 2020-ban egy népszerű fővárost szerettek volna választani, és mivel Magyarországnak gazdag hagyománya, történelme és kultúrája van, Budapestet választották Marseille-jel szemben.
Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes leszögezte: Budapest büszke arra, hogy innen rajtol a Giro d’Italia. Úgy vélekedett, a szabadidős sportolókra és a fővárosra is nagy hatással lehet az esemény, hiszen a körversenyt több százmillió ember követi a televízióban, a rajthelyszínre pedig tízezreket várnak.

A verseny magyar és olasz szervezőinek csoportképe a sajtótájékoztató után (fotó: MTI)

A verseny magyar és olasz szervezőinek csoportképe a sajtótájékoztató után (fotó: MTI)

„Megtörtént, amire senki sem számított, megvalósult, amit elképzelni sem nagyon mertünk: régiónkból elsőként nekünk sikerült elérnünk, hogy itt legyen a Grande Partenza”– fogalmazott Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, hozzátéve, nemcsak az országimázs szempontjából fontos, hanem gazdaságilag is megtérülő befektetés a Giro d’Italia.

Révész elmondta, egyetlen más sportág sem tud így bemutatni egy országot: a rendezés komoly befektetést igényel, de hatalmas reklámértékkel bír. A kormánybiztos szerint 7,8 milliárd forintos kormányzati támogatással valósul meg a Giro-rajt. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte: a Giro d’Italia a Tour de France és a Vuelta a España mellett a három legjelentősebb kerékpárverseny egyike. „Óriási érdeklődésre lehet számítani, mivel a legjobb versenyzők érkeznek Magyarországra.”

„A Giro intézmény, amire az olaszok méltán lehetnek büszkék. Mindent megteszünk azért, hogy Magyarország a Giro eddigi legjobb rajtját rendezze” – jelentette ki Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár.
Paolo Bellino, a versenyt szervező RCS Sport ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: a Giro nem hagyhatta ki, hogy Magyarországra érkezzen. „A Giro országimázs, azonnal megtérülő befektetés, biztos vagyok benne, hogy Magyarország sikeres rajtot fog rendezni”.
Magyarországot korábban még egyik nagy háromhetes verseny sem érintette. A verseny 1909 óta íródó történetében eddig 13 alkalommal rajtolt Olaszországon kívül, legutóbb tavaly, amikor Izraelben volt a Grande Partenza. Az idén május 11-én, Bolognából indul a verseny, az melyet az M4 Sport is közvetít.

Nyitókép: A verseny magyar és olasz szervezőinek csoportképe a sajtótájékoztató után (fotó: MTI)