2024. április 27., szombat
NOTRE-DAME

A tüzet megfékezték, baleset miatt indult nyomozás

A párizsi ügyészség baleset miatt indított nyomozást a Notre-Dame katedrálisban pusztító tűz ügyében, a tűzoltók pedig kedd reggel bejelentették, hogy teljesen megfékezték a lángokat.

Ötven nyomozó vizsgálja, hogy miért kapott lángra a Notre-Dame székesegyház, és egyelőre semmi jele sincs szándékos gyújtogatásnak - mondta el Rémy Heitz párizsi államügyész kedden, az üszkös katedrális előtt tartott sajtótájékoztatóján.
"Abból indulunk ki, hogy baleset történt" - tette hozzá, rámutatva, hogy hosszú és összetett nyomozás elé néznek.
Médiaértesülések szerint a hétfőn keletkezett tüzet a tetőszerkezeten zajló építési munkálatok is kiválthatták.
Heitz beszámolt róla, hogy öt vállalat munkásai és alkalmazottai dolgoztak a helyszínen, és elkezdték annak a tizenöt embernek a kihallgatását, akik előző nap jelen voltak az építkezésen.
Laurent Nunez francia belügyi államtitkár a BFM francia tévécsatornának elmondta: a következő napok legnagyobb kérdése, hogy mennyire tart ki az épület szerkezete. A helyzetről szakértők és építészek tanácskoznak, a tűzoltók az ő javaslataik alapján folytatják tovább munkájukat.
Patrick Chauvet, a katedrális igazgatója elmondta, hogy a lángok nem érték el a katedrális kincstárát, és az egyik legfontosabb ereklyét, Jézus Krisztus töviskoronáját is sikerült kimenteni az égő épületből. Franck Riester francia kulturális miniszter szerint a relikviákat a párizsi városházán helyezték el.
Chauvet szerint minden tűzvédelmi óvintézkedést megtettek, volt egy alkalmazott, aki naponta háromszor ellenőrizte a tetőszerkezetet a tűz elkerülése érdekében.
"Úgy gondolom, hogy nem tehettünk volna többet" - nyilatkozott az igazgató a tévének. "Természetesen mindig adódhatnak esetek, amelyeket nem láthatunk előre. Meg kell vizsgálni, mi történt" - tette hozzá.
A francia főváros tűzoltóságának szóvivője, Gabriel Plus kora reggel még azt mondta, mintegy száz tűzoltó továbbra is bevetésben van, küzdenek azért, hogy a lángok ne csapjanak fel újra. Később már arról számoltak be, hogy teljesen eloltották a tüzet.
A hivatalos közlések szerint három ember sérült meg könnyebben a tűzben, két rendőr és egy tűzoltó.
A lángokkal folytatott küzdelemben sikerült megmenteni a legjelentősebb műkincseket is.
Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere a Twitteren azt írta, hogy nemzetközi donorkonferencián gyűjtenek pénzt az újjáépítésre. A találkozót előreláthatólag a párizsi városházán rendezik meg. Hidalgo jelezte, hogy Ile-de-France régió 10 millió euróval (3,2 milliárd forinttal) járul hozzá az újjáépítés költségeihez.
Több vagyonos francia család szintén támogatást ígért. A Pinault család 100 millió eurós (32 milliárd forintos), míg Bernard Arnault francia üzletember 200 millió eurós (64 milliárd forintos) adománnyal járul hozzá a munkálatokhoz. A katedrális újjáépítésére az Egyesült Államokban is gyűjtést kezdtek. A GoFundMe adománygyűjtő oldalon több mint 50 kezdeményezést indítottak ezzel a céllal hétfőn.
A francia profifutball-egyesület is felajánlotta segítségét.
"A labdarúgóvilág aktivizálja magát, hogy pénzügyileg segíthessen a katedrális újjáépítésében" - mondta az egyesületet vezető Nathalie Boy de la Tour kedden.

Emmanuel Macron elnök az események tükrében határozatlan időre felfüggesztette európai parlamenti választási kampányát.
Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere a Twitteren azt írta, hogy nemzetközi donorkonferencián gyűjtenek pénzt az újjáépítésre. A találkozót előreláthatólag a párizsi városházán rendezik meg. Hidalgo jelezte, hogy Ile-de-France régió 10 millió euróval (3,2 milliárd forinttal) járul hozzá az újjáépítés költségeihez. Több vagyonos francia család szintén támogatást ígért. A Pinault család 100 millió eurós (32 milliárd forintos), míg Bernard Arnault francia üzletember 200 millió eurós (64 milliárd forintos) adománnyal járul hozzá a munkálatokhoz. A katedrális újjáépítésére az Egyesült Államokban is gyűjtést kezdtek. A GoFundMe adománygyűjtő oldalon több mint 50 kezdeményezést indítottak ezzel a céllal hétfőn. A francia profifutball-egyesület is felajánlotta segítségét.
Ferenc pápa kifejezte szolidaritását a franciákkal, és rámutatott: "lehetetlen figyelmen kívül hagyni a szent építmény hatalmas jelentőségét, amely a spiritualitás, a kultúra és az egyház erejét jelképezi immár több mint nyolc évszázada".
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden úgy vélte, hogy az Európai Unió mindegyik tagországának részt kellene vennie a székesegyház újjáépítésében. "Tudom, hogy Franciaország egyedül is képes a rekonstrukcióra, de itt többről van szó, mint csupán anyagi segítségről. A katedrálisban keletkezett tűz ismételten rávilágított, hogy a szerződéseknél fontosabb és mélyebb kötelékek fűznek össze bennünket. Tisztábban látjuk, hogy mennyit veszíthetünk, és tudjuk, hogy együtt akarjuk megvédeni mindazt, ami Európát alkotja" - jelentette ki Tusk az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Andrzej Duda elnök lengyel elnök közölte, hogy országa segíteni akar újjáépítésében.
Vlagyimir Putyin orosz elnök a legjobb orosz restaurátor szakemberek segítségét ajánlotta fel a Notre-Dame székesegyház helyreállításához, és együttérzését fejezte ki a franciákkal Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter.
Magyarország együttérez Franciaországgal a székesegyházban kitört tűzvész miatt - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek hétfőn este eljuttatott közleményében. "Együttérzünk francia barátainkkal, amikor nézzük a fájdalmas párizsi képsorokat. A Notre-Dame mindannyiunknak fontos keresztény szimbólum, vallási, kulturális jelkép, azt mutatja, kik vagyunk. Erőt és kitartást kívánunk a tűzoltóknak" - hangsúlyozta állásfoglalásában a tárcavezető.
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget. Azt írta levelében: megrendülten értesült arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame áll lángokban. A szegedi és a székesfehérvári önkormányzat tíz-tízezer eurót ajánlott fel székesegyház újjáépítésére, és gyűjtést indított a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is.
A világsajtó nagy terjedelemben foglalkozott kedden a tűzvésszel, az égő katedrális volt látható az újságok címlapján szerte a világon.