2024. április 27., szombat

Művészet és identitásforrás

Néptánckoreográfus-képzést szervezett Szabadkán a VMMSZ, a VMMI és a budapesti Hagyományok Háza

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a budapesti Hagyományok Háza néptánckoreográfus-képzésére került sor szombaton a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. A résztvevőket Brezovszki Roland, a VMMSZ szakmunkatársa köszöntötte. Az előadók Prezsmer Boglárka sepsiszentgyörgyi dramaturg, Furik Rita budapesti koreográfus, jelmeztervező, Molnár Zsuzsa szegedi díszlettervező, Majoros Róbert újvidéki fényrendezéstanár, valamint Mihályi Gábor budapesti koreográfus, rendező, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője voltak.

Mihályi Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy akárcsak más szakmákat tanulók esetében, a leendő koreográfusoknak is szükségük van bizonyos alapismeretek megszerzésére:

– Sokan úgymond menet közben csipegetik fel a tudnivalókat, ezért mindenképpen nagyon jó lehetőséget jelent, ha a már jártas szakemberek a saját tapasztalataikat és tudásukat összegezve adják át. A célunk végül is mindannyiunknak az, hogy minél nagyobb hatást sikerüljön kiváltani a nézőkből. Legyen szó gyerek-, ifjúsági- vagy felnőttcsoportról, rövid műsorról vagy nagyobb lélegzetű produkcióról. Ami a színpadra kerül, annak meg kell felelnie bizonyos színpadi elvárásoknak. Ehhez igyekeztünk segítséget a nyújtani a feltörekvő fiataloknak. Aki a hagyományos kultúrával foglalkozik, az arra művészetként tekint, de emellett identitásforrásként is. Azért akar ezzel foglalkozni, mert úgy érzi, hogy a hagyomány, a tradíció szükséges ahhoz, hogy eligazodjon a mai világban. Az, hogy a hagyományunk, a bennünk levő hit, átsugárzódjon a közönségre, szükség van mesterfogásokra. Az előadásomat úgy képzeltem el, hogy ne csak merev képből és szövegből álljon, hanem konkrét szituációkat és megoldásokat tartalmazzon. Azt vártam el a résztvevőktől, hogy próbálják megfejteni a színpadi történéseket. Egyrészt kíváncsi voltam, hogy megfejthetők-e a történeteim, másrészt ez is egy tanítási folyamat. Azáltal, ahogyan én oldottam meg, képesek lehetnek egy hasonló szituációt önmaguktól is megoldani. Nem úgy, mint én, hanem a saját világuk, elképzelésük szerint – mondta a lapunknak Mihályi Gábor.