2024. április 27., szombat
ADAI SZARVAS GÁBOR KÖNYVTÁR

Verset teregettek a könyvtár előtt

Adán rendhagyó rendezvénnyel ünnepelték a magyar költészet napját

A Szarvas Gábor Könyvtár csütörtökön immár második alkalommal tartotta meg a magyar költészet napja alkalmából a Teregetett versek rendezvényét, amelyen a részvevők a könyvtár elé kifeszített zsinegre kiteregették a kedvenc vagy saját, kézzel írott versüket egy-egy lefóliázott lapon.

Versek és aszfaltrajzolás a könyvtár előtt(Csincsik Zsolt felvétele)

Versek és aszfaltrajzolás a könyvtár előtt(Csincsik Zsolt felvétele)

A könyvtár felhívására több mint 120 verset küldtek be, nemcsak a helybeliek, hanem Magyarországról és Németországból is. A kifüggesztett költemények között megtalálhatók voltak a magyar költészet örökbecsű alkotásai és a saját költésű gyermekversek is. A rendezvényt csütörtök délben tartották a könyvtár előtt, ahol az érdeklődők a járdára krétával rajzolhattak, vagy felírhatták a kedvenc versüket. Viszmeg Adriána könyvtárvezető elmondta, hogy tavaly, amikor kifüggesztették a verseket, akkor vált egyértelművé, hogy ezek „teregetett versek”.

– Könyvtárosként tapasztalom, hogy egyre kevesebben kölcsönöznek versesköteteket. A verssel való foglalkozást viszont fontosnak tartom. Verseket olvasni, tanulni kettős haszon: általuk gazdagabb szókincsre tehetünk szert, nyelvtani készségeinket fejleszthetjük, ugyanakkor a kultúráról is közvetítenek tartalmat. Ezért döntöttünk úgy, hogy rendhagyó módon kivisszük az utcára a verseket, így azok is szemben találják magukat velük, akik a könyvtárat mint közösségi teret nem látogatják. A versek kifüggesztésével figyelemfelkeltő felületet hoztunk létre, amellyel nemcsak egy szűk kört céloztunk meg, hanem minden erre járó, érdeklődő ember előtt nyitva állt a lehetőség, hogy ha csak egy röpke pillanatra is a hatásuk alá kerüljön – közölte Viszmeg Adriána.