2024. április 26., péntek

Bohócmester Kelebián

A Nyári Mozi Színházi Közösség tanfolyamának vendégelőadója Stefan Haves lesz

Milyen Cirkusz! címmel tanfolyamot szervez a Nyári Mozi Színházi Közösség, amelyre június 15-e és 29-e között kerül sor Kelebián. A tanfolyamvezetők Stefan Haves, Varga Heni és Döbrei Dénes lesznek. A műhelymunka a cirkuszművészet és a színház kölcsönhatására összpontosít majd. A három alkotó közös munkája a jelentkezők testtudatának fejlesztésére, érzelmi világának a kiszélesítésére irányul. Ebben a lendületes kreatív műhelymunkában bárki részt vehet, akit érdekel a cirkusz, a bohócmesterség, a színház és a tánc. A tanfolyamról és vendégelőadójáról Döbrei Dénest kérdeztük:

Stefan Haves Los Angeles-i cirkuszmester, valójában bohócmester, a Cirque du Soleil egyik rendezője és kasztingvezetője. Mivel Stefan Haves színházzal is foglalkozik, így ez a tanfolyam nem kizárólag akrobatáknak és légtornászoknak szól. Stefant az újcirkusz egyik nagy mesterének tartják, pont azért, mert színházi elemekkel is dolgozik, és történetet épít be az akrobaták, légtornászok műsoraiba. Korábban aktív előadó volt, most már főleg tanít. Széleskörű tapasztalattal rendelkezik, a világ szinte minden pontján megfordult. Saját csoportja is van, akikkel sokat utazik. Köztudott, hogy a Cirque du Soleil az újcirkusz egyik úttörője – mondta Döbrei Dénes, aki kitért arra, hogy a fő téma ezúttal a bohóc lesz.

A tanfolyamon a bohóc minél több oldalát megpróbáljuk bemutatni. A jelentkezőknek nem fontos előképzéssel rendelkezniük a cirkusz terén. Elég az érdeklődés. Főképp fiatalokkal szeretnénk dolgozni, akik motiváltak arra, hogy kipróbáljanak valami újat. Stefan lényegében cirkusztechnikákat tanít majd, Varga Heni és én pedig valamilyen módon belevisszük ebbe a Test-emlékezet módszerünket. A tanfolyam a próbatermünkben és kint a természetben lesz megtartva. Ezúttal is a közös lét jellemzi, a közös munka, a közös étkezések. Mindent közösen végzünk majd. Napközben a műhelymunkával foglalkozunk, esténként pedig a témánkkal kapcsolatos filmeket nézünk. A mai cirkusziskolákban a növendékek nemcsak mutatványokat tanulnak, hanem egyebek közt zenét, dramaturgiát, szervezést is. Eléggé kiterjedt a cirkuszi tevékenység. Legfőképpen Franciaországban és Kanadában működik sok kortárs cirkusz, de Magyarországon is egyre több csoport alakul. Nálunk még nem annyira ismert, ezért lenne jó felkelteni a fiatalok érdeklődését. A tanfolyam végén előadást mutatunk be a Kosztolányi Dezső Színházban.

A tanfolyam résztvevőinek elszállásolása, saját kempingfelszereléssel, sátortáborban történik. A részvételi díj 390 euró, amely tartalmazza a napi három étkezést is. Jelentkezni május 31-éig lehet. Ha kapunk támogatást, ez az összeg csökkenhet. Több helyre adtunk be pályázatot, intézményekhez fordultunk és Vajdaság összes színházába eljuttattunk egy körlevelet, hogy szívesen vennénk, ha legalább részben támogatnák a fiatal színészek, akadémisták részvételét. Az elmúlt években a Nyári Mozi Színházi Közösség nagyon kevés támogatást kapott. Eleve nincs cirkuszfelszerelésünk, de megpróbálunk beszerezni olyan eszközöket, amelyek segítenek a gyakorlásban – mondta Döbrei Dénes.

Jelentkezni a nyarimozi@gmail.com e-mail-címen lehet, több információ a Nyári Mozi Színházi Közösség Facebook-oldalán olvasható.